La data de 2 septembrie, Biserica Ortodoxă, Greco-Catolică și Romano-Catolică îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Mamant.

Sfântul Mucenic Mamant s-a născut în închisoare, în zona Paflagonia (Asia Mică). Părinții săi, Theodot și Rufina, au fost întemnițați pentru că nu au lepădat credința în Hristos. Tatăl său a murit înainte ca acesta să se nască, iar mama sa a trecut la cele veșnice după ce l-a născut.


La porunca lui Dumnezeu, o femeie pe nume Amina a luat în grija sa pruncul Rufinei. Acesta nu a vorbit până la vârsta de 5 ani, primul cuvânt pe care l-a rostit a fost "Mama”. Amina, vazând că deseori copilul își striga mama, i-a pus numele Mamant.

Ajungând la maturitate, Sfântul Mamant s-a remarcat ca și părinții săi în mărturisirea credinței în Domnul nostru Iisus Hristos. Va vârsta de 15 ani, Mamant este adus în fața despoticului împărat Aurelia  deoarece făcea parte dintr-o familie nobiliară și i se cere să renunțe la credința sa. 

Nevrând să renunțe la credință și mărturisind pe Mântuitorul Iisus Hristos ca singurul Împărat al cerului și al pământului, el a fost supus la chinuri îngrozitoare: biciuire, ardere cu făclii, iar în cele din urmă a fost aruncat în mare. Un înger al Domnului l-a salvat și l-a dus pe un munte de lângă Cezareea. Aici, fiarele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor acestuia. În anul 275 este descoperit de către persecutori și trimis din nou în judecată, fiind ucis.


În Occident, Sfântul Mamant este prăznuit pe 7 și 17 august și a dat numele unei arene celebre din Spania: San Mammes. Este stadionul echipei basce Athletic Bilbao.

san-mames-stadion-sfantul-mamant
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews