ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jean Constantin s-a născut în 21 august 1927, într-o familie de greci. Multă vreme s-a crezut că a fost născut, de fapt, în 1928; actorului i-a convenit această confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au „întinerit” cu un an. El s-a născut în aceeași zi cu un alt mare actor, Toma Caragiu, mai vârstnic însă cu doi ani.

Mama lui s-a numit Caliopi, iar tatăl, Constantin. Numele său de familie era Jean și nu Constantin, cum multă lume a crezut, mereu. Deși mult timp a circulat informația că ar fi la origine rom, actorul nu a confirmat niciodată aceste zvonuri. A făcut în schimb haz de ele. Comunitatea romă din Constanța susține că Jean Constantin nu era membru al acestei etnii, în schimb era cunoscut în oraș ca fiind grec. Datorită tenului său măsliniu, actorul a fost ales, de mai multe ori, să joace, în filme, roluri de țigan.

La început, a lucrat ca normator într-o fabrică din Constanta. Aici a pus bazele unei „brigade” artistice. Debutul său ca artist a avut loc la Casa de Cultură din Constanța. A lucrat în secția de estrada din cadrul Teatrului de Stat "Fantasio" până la pensionare.

La începutul anilor 1960, Jean Constantin a început să joace în filme. La sfârșitul acestui deceniu este distribuit în producțiile de succes „Prea mic pentru un război atât de mare” (1969, Radu Gabrea) și „Canarul și viscolul” (1969,Manole Marcus) Din 1970 începe să primească și să se impuncă prin roluri comice, în compania actorilor Toma Caragiu,Puiu Călinescu,Iurie Darie,Sebastian Papaiani și Dem Rădulescu. În 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul Nemuritorii. Serialul Toate Pânzele Sus (1976), în regia lui Mircea Muresan, îi aduce un alt rol cu mare priză la public. Câțiva ani mai târziu joacă în comedia Nea Marin Miliardar, în regia lui Nicolaescu.

Între anii 1980 și 1990 este prezent într-un număr mai mic de producții, în mare parte comedii. Este distribuit, în continuare, de Sergiu Nicolaescu în filmele sale. După o pauză de șapte ani, a revenit pe platou cu rolul nea Florică din „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” (2006). Ultimele sale filme,Spraviețuitorul (2008) și Poker (2010), au fost regizate de vechiul și veșnicul său colaborator Nicolaescu. Jean Constantin a apărut, deasemenea, în serialul Regina, difuzat de postul Acasă TV.

În 2009 și 2010, actorul a fost internat de mai multe ori, din cauza problemelor cardiace. A trecut la cele veșnice miercuri, 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanța. Vestea decesului său a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arsinel. Jean Constantin a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța la data de 28 mai.

VIDEO: