Jean Constantin s-a născut în anul 1927, într-o familie de greci. Multă vreme s-a crezut că a fost născut, de fapt, în 1928; actorului i-a convenit această confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au „întinerit” cu un an.

Mama lui s-a numit Caliopi, iar tatăl, Constantin. Numele său de familie era Jean și nu Constantin, cum multă lume a crezut, mereu. Deși mult timp a circulat informația că ar fi la origine rom, actorul nu a confirmat niciodată aceste zvonuri. A făcut în schimb haz de ele. Comunitatea romă din Constanța susține că Jean Constantin nu era membru al acestei etnii, în schimb era cunoscut în oraș ca fiind grec. Datorită tenului său măsliniu, actorul a fost ales, de mai multe ori, să joace, în filme, roluri de țigan.

La început, a lucrat ca normator într-o fabrică din Constanta. Aici a pus bazele unei „brigade” artistice. Debutul său ca artist a avut loc la Casa de Cultură din Constanța. A lucrat în secția de estrada din cadrul Teatrului de Stat "Fantasio" până la pensionare.

La începutul anilor 1960, Jean Constantin a început să joace în filme. La sfârșitul acestui deceniu este distribuit în producțiile de succes „Prea mic pentru un război atât de mare” (1969, Radu Gabrea) și „Canarul și viscolul” (1969,Manole Marcus) Din 1970 începe să primească și să se impuncă prin roluri comice, în compania actorilor Toma Caragiu,Puiu Călinescu,Iurie Darie,Sebastian Papaiani și Dem Rădulescu. În 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul Nemuritorii. Serialul Toate Pânzele Sus (1976), în regia lui Mircea Muresan, îi aduce un alt rol cu mare priză la public. Câțiva ani mai târziu joacă în comedia Nea Marin Miliardar, în regia lui Nicolaescu.

Între anii 1980 și 1990 este prezent într-un număr mai mic de producții, în mare parte comedii. Este distribuit, în continuare, de Sergiu Nicolaescu în filmele sale. După o pauză de șapte ani, a revenit pe platou cu rolul nea Florică din „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” (2006). Ultimele sale filme,Spraviețuitorul (2008) și Poker (2010), au fost regizate de vechiul și veșnicul său colaborator Nicolaescu. Jean Constantin a apărut, deasemenea, în serialul Regina, difuzat de postul Acasă TV.

În 2009 și 2010, actorul a fost internat de mai multe ori, din cauza problemelor cardiace. A trecut la cele veșnice miercuri,26 mai 2010,în apartamentul său din Constanța. Vestea decesului său a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arsinel. Jean Constantin a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța la data de 28 mai.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews