ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe Sfântul Cuvios Timotei și pe Sfântul Ierarh Eustație, Arhiepiscopul Antiohiei.

Sfântul Cuvios Timotei, născut la începutul secolului IX, a intrat de mic în Mănăstirea Simvoli de la baza muntelui Olimp, din Asia Mică. A fost ucenicul cuviosului Teoctist, povățuitorul lui Platon mărturisitorul și a altor monahi apărători ai Ortodoxiei. Trăind în munți și pustietăți, se nevoia în post, înfrânare și rugăciuni, și a fost înzestrat de Dumnezeu cu darul tămăduirii bolnavilor și cu putere asupra duhurilor necurate. A trăit în sihăstrie până la adânci bătrâneți.

Sfântul Eustațiu, născut în anul 345, era originar din Sid (Pamfilia, Asia Mică). El a fost mai întâi episcop în Bereea Siriei (Alep) și, de aici, a devenit Arhiepiscop al Antiohiei și a păstorit între anii 324-330. A fost unul dintre cei mai învățați și vrednici ierarhi ai Bisericii creștine din veacul său.

Miriam, regele Gruziei, a rugat pe împăratul Constantin cel Mare să-i trimită preoți și meșteri de zidit Biserici. Acesta l-a trimis pe Eustație însoțit de mulți preoți și cu multe daruri. Astfel, în grădina împărătească din Mithet, Eustație a zidit o Biserică măreață cu hramul „Sfinții Apostoli”, după asemănarea Bisericii „Sfinții Apostoli” înălțată de Constantin cel Mare în Constantinopol. Apoi a sfințit pe preotul Ioan ca episcop al Iviriei, sub ascultarea canonică a Antiohiei.

Eustațiu s-a arătat unul dintre cei mai aprigi luptători împotriva arianismului. Se spune că el a fost episcopul care a ținut în fața împăratului Constantin cel Mare cuvântul de deschidere a Sinodului I Ecumenic și a prezidat ședința.

După sinod, Eustațiu a luat măsuri energice împotriva ereticilor arieni, atât în eparhia sa, cât și în întreaga Sirie. Se înțelege astfel de ce episcopii arieni Eusebiu de Nicomidia, Teognis de Niceea, Teona din Marmarica și alții au început să-i aducă tot felul de acuzații. Au mers până acolo încât au plătit o femeie desfrânată să jure că are un copil cu Sfântul Eustație.

Femeia s-a îmbolnăvit grav la scurt timp și a recunoscut că acel copil pe care îl are nu este al Sfântului Eustațiu. Pentru această învinuire,  Sfântul a fost depus din scaunul episcopal și exilat la Traianopolis în Tracia și apoi la Filipi, împreună cu mai mulți preoți și diaconi, unde au și trecut la Domnul în scurt timp.

În anul 487, sfintele sale moaște au fost aduse în Antiohia de Calandion, patriarhul de atunci al cetății.