ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 21 septembrie, pe Proorocul Iona (c. 800 î.Hr.).

Iona a fost fiul lui Amittai din Gat-Hahefer, din seminția lui Zabulon, aproape de orașul Azot. A profețit între anii 830-800 î.Hr. Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, în cartea numită Iona, cuprinde mai multe informații cu privire la viața sa.

Astfel, Proorocul a fost trimis de către Dumnezeu să-i îndemne pe niniviteni la pocăință (cetatea Ninive, capitala imperiului asirian). Acesta, însă, nesocotește poruncile Lui.

Încercând să fugă pe mare, Iona a fost înghițit de un chit (pește uriaș), în pântecele căruia a stat trei zile. Rugându-se, a fost aruncat pe țărmul mării și a primit din nou poruncă de la Dumnezeu de a merge în orașul Ninive (Iona 3, 4). Aici, Iona a prevestit distrugerea orașului, iar ninivitenii s-au pocăit, primind iertarea divină. (Basilica)

Tot astăzi - Sfântul Codrat, ucenic al Apostolilor Domnului. După Tra­diția Bisericii, el a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, dar în special în Atena, unde a fost și episcop.

În apărarea creș­tinilor care erau persecutați, el a scris în anul 124 o Apologie adresată împăratului Adrian (117-138), pe când acesta era în Atena.

Sfântul Codrat a arătat popoarelor calea cea dreaptă a credinței în Mântuitorul Hristos, dar păgânii, închinători la idoli, l-au bătut cu pietre ca pe un alt Ștefan.

Din acest motiv, a mers și a propovăduit cuvântul Evangheliei lui Hristos în Magnezia, dar, fiind prins de păgâni, a fost cumplit chinuit de aceștia până ce, sfârșit de puteri, și-a dat sufletul în mâinile Domnului. (Ziarul Lumina)