Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul creștin ortodox în două date, la 22 mai și la 3 martie.

La 3 martie, Sfântul Vasilisc este pomenit împreună cu Sfinții Mucenici Eutropie și Cleonic, cu care a pătimit multe chinuri. 
 
Sfântul Mucenic Vasilisc a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. A trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). A fost ucis pentru că a refuzat să aducă jertfă idolilor și pentru arderea templului închinat lui Apolon (Sfântul Vasilisc s-a rugat lui Dumnezeu, iar Acesta a trimis foc din cer, distrugând templul și statuia idolului Apolo).

În ziua de 22 mai, Biserica face pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381).

Sinodul s-a desfășurat la Constantinopol, în perioada mai — iulie, la inițiativa împăratului Teodosie cel Mare (379-395), pentru a restabili ordinea și liniștea în Biserică.

Tulburarea era provocată de o erezie anti-trinitară (macedonianismul), învățătură ce nega dumnezeirea, consubstanțialitatea și deoființimea Sfântului Duh cu Tatăl și cu Fiul.

Printre cei 150 de ierarhii prezenți la Sinodul al II-lea Ecumenic au fost: Meletie al Antiohiei, Timotei al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Diodor de Tars, Grigorie de Nyssa și Petru de Sevasta (frații Sfântului Vasile cel Mare, ?379), Amfilohie de Iconiu, Gerontius sau Terentius de Tomis — Constanța în Sciția Mică, Martyrius de Marcianopolis (Devna — Bulgaria).

Sfântul Grigorie de Nazianz, episcop al Constantinopolului, a fost președinte al sinodului după moartea episcopului Meletie al Antiohiei, la sfârșitul lunii mai. În urma retragerii Sfântului Grigorie de Nazianz, președinția sinodului a revenit noului episcop de Constantinopol, Nectarie.

Au fost prezenți și 36 de episcopi pnevmatomahi, adepți ai ereziei ce nega dumnezeirea Sfântului Duh, pe care împăratul Teodosie și Sfântul Grigorie sperau să-i câștige pentru Ortodoxie, încercare sortită eșecului.

Lucrările sinodului, recunoscut ca Sinodul al II-lea Ecumenic, datorită importantelor decizii dogmatice formulate și recunoscute unanim de întreaga Biserică, s-au încheiat la 9 iulie 381.
 
(surse: vol. "Viețile Sfinților", http://www.crestinortodox.ro)

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews