ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 22 noiembrie, Biserica face pomenirea: Sfinților Apostoli Filimon, Onisim și Arhip, din cei 70; Sfintei Mucenițe Apfia, soția Sfântului Filimon; Sfinților Mucenici Cecilia, Valerian, Tiburtie și Maxim Capelarie. 

Acești sfinți au viețuit pe vremea împăratului Nero. Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel și au pătimit pentru Hristos în Kolasia.

Din Sinaxar aflăm că, pe când își înălțau rugăciunile către Dumnezeu în sfânta biserică, împreuna cu alți creștini, au năvălit asupra lor închinătorii de idoli. Atunci, toți credincioșii care erau în biserică au fugit și au rămas numai Filimon, Arhip și Apfia, pe care, luându-i păgânii, i-au dus la Artoklis făcătorul de pâine al Efesului.

Sfântul Arhip a fost bătut aspru și străpuns cu cuțite peste tot trupul, de persoanele care treceau pe acolo. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă și, fiind împroșcat cu pietre, s-a săvârșit. Asemenea și Sfânta Apfia a fost ucisă cu pietre și în astfel de munci au trecut sfinții către Dumnezeu.

Sfânta fecioară Cecilia s-a născut în Roma din părinți cinstiți și bogați. Apoi, auzind propovăduirea Sfintei Evanghelii, a crezut în Hristos; și rănindu-se cu dragostea inimii către Dânsul, a pus în mintea sa ca să nu se mărite; ci curata să-și păzească fecioria, închinându-o Mirelui Hristos Dumnezeu.

Însă fără voia sa, părinții au logodit-o cu un tânăr de bun neam, dar necredincios, anume Valerian, care în toate zilele o împodobea cu haine de mult preț și cu podoabe de aur. Iar ea pe dedesubtul hainelor de mult preț purta o haină aspră de par, iar în inimă purta pe Hristos și neîncetat se ruga către Dânsul cu căldura Duhului; că El, cu judecățile pe care le știe, să o păzească curată și slobodă de legătura nunții.