23 aprilie: Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință. Ștefan cel Mare și Sfânt l-a avut pe steagul său de luptă în toate bătăliile. LA MULȚI ANI!

Sfântul Gheorghe, supranumit de către români și „purtătorul de biruință” este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie, data decapitării sale, la vârsta de numai 28 de ani. Sfântul s-a născut în Capadocia, din părinți creștini și a fost conducător de oaste în vremea împăratului Dioclețian (sec. al IV-lea). Refuzând să aducă jertfe sau să se închine zeilor păgâni, considerați demoni, în tradiția creștină, Sfântul Gheorghe a fost întemnițat.
Cei care își mărturiseau pe față credința în Hristos, la acea vreme, erau torturați, cu scopul de a fi forțați să se lepede de crezul lor. Astfel, a fost supus unui întreg „tratament”: a fost lovit cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, i-au fost puse lespezi de piatră pe piept, dar nicio tortură nu a fost suficient de dureroasă pentru a-l forța să renunțe la credința sa. Deși ar fi trebuit să fie mort de mult, Sfântul nu murea, ci „cu ajutorul dumnezeiescului înger a rămas el sănătos.” (Sinaxar)
„Și venind la Hristos și Alexandra, împărăteasa, a mărturisit pe Hristos-Dumnezeu înaintea tiranului. Au crezut și alții, mulți, în Hristos, văzând că Sfântul a ieșit sănătos dintr-o varniță în care fusese aruncat. După aceasta i-au încălțat picioarele cu încălțăminte de fier ce avea cuie și l-au silit să alerge. Ci iarăși au pus de l-au bătut, fără de nici o milă, cu vine de bou uscate. Iar Magnențiu, cerând semn ca să învieze pe un mort din cei ce erau îngropați, din mormintele ce erau acolo, care erau de multă vreme morți, și făcând Sfântul rugăciune deasupra mormântului, a înviat mortul și s-a închinat Sfântului, și a slăvit Dumnezeirea Lui Hristos.” (Sinaxar)
În iconografia creștină, Sfântul Gheorghe este reprezentat călare pe un cal, străpungând cu o suliță gâtul unui balaur care zbiară. Această imagine a Sfântului Gheorghe, doborând balaurul apare și pe Steagul Moldovei, aflat la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag este scrisă rugăciunea Sfântului Ștefan cel Mare către Sfântul Gheorghe: "O, luptătorule și biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi și în nenorociri grabnic ajutător și cald sprijinitor, iar celor întristați, bucurie nespusă, primește de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Țării Moldovei. Păzește-l pe el neatins în lumea aceasta și în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin. Și aceasta a făcut-o în anul 7008 (1500), în al 43 an al Domniei Sale". Deasemenea, pecetea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei poartă chipul Sfântului Gheorghe, înfățișat pe steagul de luptă al Sfântului Ștefan cel Mare.
Numele Gheorghe/George este cel mai răspîndit printre popoarele creștine și marele mucenic este protectorul a numeroase țări și orașe. De altfel, statul Georgia îi poartă numele.
Sfântul Gheorghe a fost ales protectorul Angliei (încă din secolul XII, de către Richard Inimă-de-Leu), Georgiei (de către regele Georgi al V-lea Strălucitul, în veacul al XIV-lea), Cappadociei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei, Etiopiei, Palestinei, Rusiei, Portugaliei, Greciei, Muntenegrului, Aragonului, Cataloniei, Germaniei, Siciliei și Tirolului; sau al orașelor Constantinopol, Lod, Moscova, Londra, Montréal, Suceava, Barcelona, Milano, Geneva, Veneția, Ferrara, Amersfort, Ptuj, Freiburg și Koblenz.
Există din 1326 un Ordin Internațional al Cavalerilor Sfîntului Gheorghe, întemeiat de Carol I Robert al Ungariei (1308-1342), iar celebrul „Ordin al Jartierei”, înființat de Edward III în 1348, ca și Ordinul St. George, stau sub patronatul său.

Cât privește semnificația numelui Gheorghe, acesta vine de la cuvântul grecesc geos, „pământ”, și orge, „a semăna” – deci agricultorul. Cu toate acestea, se mai spune că numele Gheorghe și-ar avea rădăcina în gerar, „sfânt” și gyon, „luptă”, adică sfântul luptător. VIDEO:

la lupta pentru Adevăr!
Pe același subiect

Falsurile noii ”investigații” Recorder demontate punct cu punct. Hărțuirea unor preoți ortodocși și a soțiilor lor pare o producție la comandă. Familiile Marinela și Mădălin Iscru și Raluca și Ionuț Lipan reacționează: RECORDER - FABRICA DE FAKE NEWS

BLASFEMIA NEOMULUI ALEXANDRU SOLOMON la adresa românilor și a Părintelui Arsenie Boca. Scrisoarea Deschisă a marelui regizor Nicolae Mărgineanu

Ce mai aduce preotul-influencer Vasile Ioana

Ignorat total de Bănescu, Scandalul blasfemierii Sfântului Ardealului irumpe la Sibiu. Protest oficial al Arhiepiscopiei față de filmul lui Alexandru Solomon "Arsenie. Viața de apoi"

Florin Duțu: ZIUA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA. UN REGIZOR ȘI O INFECȚIE BOLȘEVICĂ - o diaree cinematografică din bani publici

Actrița Adina Cristescu, „Buna Poveștilor” de la Abracadabra, s-a stins subit din viață, la 56 de ani
Recomandările noastre

Contraofensiva – Sigură și Eficientă ca Vaccinul

Meditația Mindfulness s-a mutat de la Cioloș la Casa cu Rost a lui Târziu de la AUR. Pericole majore: O adeptă a lui Guru Malkani PREDĂ TEHNICI YOGHINE COPIILOR FĂRĂ INFORMAREA CORECTĂ A PĂRINȚILOR

Adevărul despre bebelușii avortați și vaccinuri, de la ROR la PFIZER. Două VIDEO TRADUSE ÎN ROMÂNĂ pe adresa Patriarhiei Române - Pfizer: ”Ne-am străduit cât de mult am putut să nu menționăm liniile celulare fetale”

† Daniel Arhiereul: Până la canonizare, răstignirea Părintelui Arsenie Boca continuă!
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Locații: Capadocia (Asia Mică) Imperiul Roman
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)