23 decembrie: Sfinții 10 mucenici din Creta
Sfinții 10 Mucenici din Creta sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 23 decembrie.
Sfinții 10 Mucenici au pătimit pentru Hristos în insula Creta, în timpul împăratului Deciu (251-253). Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie și Evnichian erau din cetatea Gortinei, Zotic din Cnossos, Agatopod din Epinia Panormului, Vasilide din Hania, iar Evarest și Pompie din Iraclion.
Pentru că au refuzat să jertfească idolilor, sfinții au fost prinși de asupritori și adunați în același loc. Au fost chinuiți cu cruzime timp de 30 de zile și în ziua a 23-a a lunii decembrie, când au fost duși la judecată, au stat tari și neclintiți în credința pe care o aveau în Hristos. Cei 10 Mucenici din Creta au primit moartea prin tăierea capetelor cu sabia, apoi cei apropiați mucenicilor au luat sfintele trupuri și le-au îngropat.
Sfântul Naum de Ohrida a fost unul din ucenicii Sfinților Chiril și Metodie. A trăit între anii 830 - 910. În anul 867 sau 868 este hirotonit preot în Roma. Potrivit aghiografiei Sfinților Chiril și Metodie, scrisă de către Sfântul Clement al Ohridei, Sfântul Naum a ajutat celor dintâi în lucrarea lor misionară întreprinsă în Moravia Superioară.
Sfântul Naum este unul dintre întemeietorii Școlii de Literatură din Pliska, unde a și lucrat între anii 886-893. După ce Sfântul Clement a fost hirotonit episcop în Drembica - Velika în anul 893, Sfântul Naum a continuat lucrarea lui Clement în Școala Literară din Ohrida. În anul 905, Sfântul Naum a întemeiat Mânăstirea de lângă Lacul Ohrida, care, mai târziu, îi va purta numele și Sfintele sale Moaște. S-a ostenit mai ales cu tălmăcirea Sfintei Scripturi și a celorlalte cărți bisericești din limba greacă în cea slavonă. Sfântul a adormit în întâia jumătate a secolului al X-lea. Moaștele sale făcătoare de minuni uimesc și astăzi prin mulțimea minunilor pe care le lucrează, mai cu seamă vindecări de boli grele, îndeosebi nebunia.
Tot astăzi, facem pomenirea:
- Sfântului Cuvios Pavel, arhiepiscopul Neocezareii;
- Sfântului Mucenic Shinon.
Pe același subiect

15 ianuarie: Nașterea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut, Ziua Culturii Naționale. Credința lui Eminescu: “Nu se mișcă un fir de păr din capul nostru fără știrea lui Dumnezeu”. Ioan Aurel Pop: Pentru Eminescu, România exista întreagă
MĂRTURIE: Mihai Eminescu a apărut drept sfânt Părintelui văzător cu duhul Nicodim Bujor de la Cernica. La Mormântul lui Eminescu de ziua lui, cu Părintele Emanuel Ganciu și tinerii veniți la chemarea lui Mihai Tîrnoveanu. FOTO / VIDEO

ÎPS Teodosie: Sfânta Împărtășanie este mai puternică decât orice vaccin, iar apa sfințită e un medicament în plus. Eu nu voi permite să se mai închidă vreo biserică în eparhia mea pentru că nu se cuvine

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro

Din puțul gândirii neo-marxiștilor. Useristul Bulai lovește din nou: Dacă Eminescu ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru “Fără penali în funcții publice”, ar fi eliminat pensiile speciale, ar fi schimbat șefii TVR și CNA. La mulți ani, Mihai!”

Cum i-a fost intentat lui Eminescu un proces de presă de către autoritățile Austro-Ungariei, la numai 20 de ani
Recomandările noastre

Mareșalul Românismului Radu Theodoru a împlinit 97 de ani. La Mulți și Binecuvântați Ani! Crezul lui despre Românul Absolut: „Eminescu este Biblia Românismului!”. INTERVIU: „Românii se vor ridica!”

TEORIA ELITELOR ȘI TEORIA PĂTURII SUPERPUSE. Teoria paretiană și teoria eminesciană despre calitățile și defectele păturii guvernante
Secțiuni: Biserica Ortodoxă Cultură Prima pagină Știri
Locații: Imperiul Roman România
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)