ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Clement era din Ancira Galatiei (astăzi Ankara, în Turcia) și s-a născut din tată păgân și din mamă creștină, Sofia cu numele, către anul 258. Încă de la vârsta de 12 ani, după moartea părinților săi, s-a dedicat slujirii lui Dumnezeu, iar pentru viața lui înțeleaptă a fost făcut preot la 18 ani și arhiereu la 20 de ani. Și se nevoia cu propovăduirea dreptei credințe, pe timpul domniei păgânilor împărați Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305), amândoi aprigi prigonitori ai creștinilor.

Deci, fiind prins, a suferit cumplite chinuri de la dregătorul Ancirei, care, uimit de răspunsurile lui și de tăria cu care primea chinurile, l-a trimis la Roma, la împăratul Dioclețian. Acolo, după ce a fost iarăși groaznic torturat, a fost aruncat în temniță, unde a botezat pe mulți păgâni care văzuseră chinurile lui, printre care și pe Agatanghel, roman de neam. Apoi a fost trimis împăratului Maximian, în Nicomidia, împreună cu alți creștini, iar Agatanghel s-a ascuns în corabia care îl ducea pe Sfântul Clement, fiindcă voia să nu se despartă de el, însoțindu-l până la sfârșitul mucenicesc.

Deci, fericiții Clement și Agatanghel, stând în fața a doi împărați și a nouă guvernatori, în felurite cetăți și mărturisind cu tărie credința lor în Hristos, au fost dați la tot felul de chinuri: bătuți cu toiege, spânzurați, arși pe coaste cu făclii aprinse, aruncați la fiare, puși în var nestins, întinși pe paturi de fier încinse, aruncați în cuptor fierbinte, împunși cu țepușe tăioase și altele asemenea, încât se minunau prigonitorii de răbdarea lor.

Deci, după ce au îndurat temnița și chinurile vreme de 28 de ani, au fost duși iarăși în Ancira, unde Sfântul Agatanghel a fost ucis într-o zi de 5 noiembrie prin tăierea capului, după multe chinuri. Iar Sfântul Clement, sosind luna ianuarie, a ieșit din temniță prin voia lui Dumnezeu și a început să slujească Liturghia într-o peșteră unde se adunau creștinii. Însă, în 23 ianuarie, anul 312, prorocind despre moartea sa și despre apropiata pieire a împăraților păgâni, Sfântul a fost ucis de dregătorul Ancirei chiar în fața Sfântului prestol, împreună cu diaconii săi, Hristofor și Hariton. Biserica pomenește și pe Sfântul Agatanghel în aceeași zi de 23 ianuarie, ca pe unul ce a fost părtaș pătimirilor de mulți ani ale Sfântului Clement.

Moaștele Sfântului Clement al Ancirei au fost mutate la Constantinopol, în două biserici închinate lui, de unde o parte a fost furată și dusă în Apus de cavalerii Cruciadei a patra (anul 1204), iar cealaltă parte se află acum în Grecia (la Mănăstirile Prussos – în Evritania, Zografu – pe Muntele Athos și Faneromeni – în insula Salamina). VIDEO: