ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata României sărbătorește, astăzi, Ziua Presei Militare. Ocazie cu care prezentăm un interviu realizat anul trecut cu eroii noștri Ion Dobran și Radu Theodoru de Sergiu Mihalcea, care afirmă:

„PREMIERĂ! ,,Să ne împăiați, să ne puneți aici lângă avioane, la muzeu!..” Acesta este interviul integral, pe care l-am realizat cu sprijinul extraordinar al Statului Major al Forțelor Aeriene Române, cu cei doi ași ai aviației, supraviețuitori ai Războiului Doi Mondial, domnii generali: Ion Dobran și Radu Theodoru. Titlul ales nu vizează spectaculosul, dimpotrivă. Mi se pare cel mai dramatic titlu, pentru un interviu istoric, cu cele două personalități impresionante ale societății românești. Dl Theodoru mi-a spus ironic și trist că pe oameni asemenea lor societatea azi îi împăiază și îi pune la muzeu. A vrut să spună, că nu știm, din păcate, să folosim experiența altora, să respectăm, ca popor, valoarea sacrificiului înaintașilor și nici să le oferim meritele cuvenite. neoferindu-le lor, nu ne respectăm nici pe noi! Acest dialog începe cu tema patriotismului deturnat și promovat la modul bolnav azi, apoi continuă, de la minutul 7.00, cu o temă vitală, rolul pilotului în era aviației care va urma, aceea fără pilot. De la mintul 14.00, generalul Radu Theodoru povestește un subiect absolut impresionant, despre ce s-a petrecut la aerodomul Karpovka, de lângă Stalingrad. Veți putea cunoaște, direct de la sursă, niște evenimente cu românii noștri, care depășesc până și cele mai senzaționale scenarii de film. Totul este să aveți răbdare și interes. Și multe alte subiecte tratate în linia adevărului, nu a minciunilor de azi din mass media. Respectul nostru, aviației române!

Cu 162 de ani în urmă, la 23 iulie 1859, pe vremea lui a Al. I. Cuza, s-a înființat prima publicație militară din România, numită "Observatorul militar". Acesta a fost, la acea vreme, primul periodic militar din Principatele Române și una dintre primele publicații militare de opinie din Europa și din lume.

Problematica militară a constituit o preocupare încă dinainte de apariția publicațiilor cu caracter militar. Astfel, în 1789, doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, a avut inițiativa apariției unui săptămânal cu titlul ''Foaie română pentru econom'', în care una dintre rubrici era dedicată știrilor militare. Proiectul nu s-a materializat, însă interesul pentru acest domeniu s-a concretizat în apariția unor broșuri precum ''Întâmplările războiului francezilor'' sau ''Scurtă arătare despre luarea Parisului''. Au urmat rubrici militare în ''Curierul românesc'', ''Albina românească'' sau ''Propășirea''.

Prima publicație dedicată exclusiv fenomenului militar românesc a fost ''Observatorul militar'', seria nouă a acestuia apărând din 22 iulie 1994. În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înființarea primei publicații militare românești, săptămânalul ''Observatorul militar'' a fost decorat cu Ordinul ''Meritul Cultural'' în gradul de Cavaler.