ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă prănuiește la 23 iulie aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca, episcop de Sinope. Mutarea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca din Sinope la Constantinopol s-a petrecut la 23 iulie 403 sau 404, iar pomenirea sa se face la 22 septembrie.

Tot la 23 iulie însă, are loc prăznuirea Sfântului Mucenic Foca.

"Foca acesta nu este Sfințitul Mucenic pomenit mai sus, nici Foca grădinarul, ci altul, al treilea cu același nume. Acesta a trăit în zilele împăratului Traian, strălucind cu toate faptele cele bune și cu petrecere neprihănită. Când a fost adus la eparhul African și întrebat de acesta, el a grăit cuvinte dumnezeiești cu îndrăzneală și a învățat credința în Hristos. Iar dacă a început African a huli pe Hristos și a face rău Sfântului, s-a facut cutremur și, fără de veste căzând el împreună cu slujitorii zăcea fără suflare. Dar l-a înviat pe el Sfântul căci îl ruga femeia lui. După aceea l-au dus la împăratul Traian și, mărturisind pe Hristos, a fost spânzurat și chinuit, și rugându-se el și-a dat sufletul la Dumnezeu” (Viețile sfinților de peste tot anul).

Deși ziua de 23 iulie nu este trecută în calendar cu cruce roșie, în lumea satului oamenii o țin, pentru a se apăra de foc. Bătrânii spun că Foca pedepsește cu arșiță și grindină, în cazul în care sărbătoarea nu se cinstește și, de aceea, în această zi nu se aprinde focul și nu se coace pâine în cuptor. Tradiția spune că Sfântul Foca umblă prin cer într-un car de foc, purtând în mână un bici care arde, așteptând cu nerăbdare ziua pomenirii sale. De aceea, Dumnezeu îi spune de ea abia când aceasta a trecut, pentru ca el să nu pârjolească pământul. (Doxologia)