ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfânta Muceniță Agripina este sărbătorită de Biserica Ortodoxă la data de 23 iunie.

Sfânta Muceniță Agripina s-a născut la Roma și încă din tinerețe s-a dedicat învățării Sfintei Scripturi și slujirii lui Hristos. A trăit în timpul împăratului Valerian (253-260) care, printr-un edict emis în anul 257, a dezlănțuit o nouă persecuție împotriva creștinilor.

În această împrejurare, Sfânta Muceniță Agripina a fost prinsă și silită să se lepede de Hristos. Mărturisind dreapta credință în vremea persecuțiilor, Sfânta Agripina a fost supusă la numeroase torturi. În timp ce era chinuită de păgâni, muceniței i s-a arătat îngerul Domnului care a întărit-o să rabde până la sfârșit. În urma chinurilor îngrozitoare la care a fost supusă, Sfânta Muceniță Agripina s-a mutat la Domnul în 275 d.Hr.

Însoțitoarele acesteia, Vasa, Paula și Agathonica au luat trupul sfintei și l-au dus în Sicilia. Pe locul unde au fost îngropate sfintele moaște a fost ridicată o biserică în cinstea Sfintei Mucenițe Agripina, unde s-au petrecut numeroase minuni.
 
Pe 23 iunie Biserica Ortodoxă cinstește pe: Sfintele Mucenițe Agripina, Paula, Vasa și Agatonica - care au dus moaștele sfintei Agripina de la Roma în Sicilia; Sfinții Mucenici Aristocle, Dimitrian și Atanasie; Sfinții Mucenici Eustohie, Gaie, Lolie, Prov și Urban.
 

Sfântul Eustohie era preot al idolilor orașului Ousade, condus de guvernatorul Agrippa în vremea lui Maximian (285-305). În fața spectacolului mulțimilor de Mucenici Creștini care se dădeau spre moarte pentru Mântuitorul și care înfăptuiau numeroase minuni, el respinse iluzia idolilor și, prezentându-se la Eudoxie, Arhiepisocopul Antiohiei, fu botezat și apoi ordonat preot, notează Calendar-Ortodox.Ro.

Regăsindu-și cei trei copii: Lolia, Prov si Urban precum și pe nepotul său Gaie, într-un sat din Lycaonia, Lystra, Eustohie îi învăță Credința în Iisus Hristos și îi boteză, precum și pe toate celelalte rude ale sale. Continuând pe cale, a fost arestat de păgâni și condus în fața guvernatorului. Cum îl mărturisea fără frică pe Mântuitor, guvernatorul porunci să fie sfâșiat de la coaste până pe șolduri. Apoi, împreună cu ucenicii săi, fu încredințat lui Agrippin, guvernatorul de Ancira, dar nici unul nu se lepădă de Hristos ca să-și scape viața. Călăii îi luară atunci cu forța pe Sfânta Lolia si pe fratele său Urban, îi așezară față în față și le sfâșiară obrajii. Gaie se grăbi să le recupereze sângele în mâinile sale, pentru a se unge ca și cu un Sfânt Balsam. El fu prins cu brutalitate si biciuit pe spate si pe pântece. În timp ce tinerii sufereau astfel chinurile, Sfântul Eustohie era decapitat. La câteva zile, Gaie si cei trei copii ai lui Eustohie au fost legați de o roată mare de bronz și puși pe jăratec. Cum harul dumnezeiesc a stins flăcările, atunci ei au fost tunși si le-au fost bătute cuie în cap, după care călăii tăiară sânii lui Lolia si Prov iar pe Urban îl loviră cu săbii de lemn cu care se antrenau soldații. Cum merituoșii copii continuau să își mărturisească credința, mai puternică decât moartea și decât chinurile, ei au fost decapitați, pătrunzând învingători în curtea cerească, conchide Calendar-Ortodox.Ro.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.