ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Sfântul Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei a trăit în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820) și a patriarhului Tarasie al Constantinopolului. Acesta l-a călugărit și l-a trimis împreună cu un alt tânăr monah Teofilact, într-o mănăstire aproape de locul unde apele Mării Negre se unesc cu Marea Marmara, unde cei doi monahi s-au ostenit în rugăciune și ascultare.

După un timp, patriarhul i-a învrednicit cu cinstea arhieriei. Pe Teofilact l-a așezat mitropolit în Nicomidia (capitala Bitiniei), iar pe Mihail episcop în Sinada (oraș din Frigia).

După ce patriarhul Tarasie a murit, i-a urmat Nichifor. În timpul acestuia, împăratul Leon Armeanul a pornit din nou lupta împotriva sfintelor icoane. Episcopul Mihail a mărturisit plin de curaj înaintea împăratului învățăturile dreptei credințe. Pentru acest lucru a fost exilat împreună cu mitropolitul Teofilact al Nicomidiei și cu patriarhul Nichifor al Constantinopolului.

Mutat din loc în loc cu exilul, în cele din urmă a trecut cu pace la Domnul.
 
Sf. Mihail Mărturisitorul are o legătură directă cu țara noastră, după cum a povestit Silviu Andrei Vlădăreanu în emisiunea Lumea Credinței:
 
Ei bine, în anii 1640-1643 în Țara Românească a fost o teribilă invazie a lăcustelor. Egumenul de atunci al Mănăstirii Lavra din Muntele Athos a venit aici, pentru o vreme, aducând cu sine capul Sfântului Mihail Mărturisitorul și se pare că țara a scăpat în chip minunat de lăcuste, pentru că Matei Basarab a făcut după aceea numeroase daruri către Marea Lavră.
 
Mai mult decât atât, evlaviosul domnitor s-a luptat să aducă în țară definitiv o parte din moaștele Sfântului Mihail al Sinadei și a reușit. A adus mâna dreaptă a Sfântului. Avem chiar mărturia lui Matei Basarab care zice: „le-am plătit cu mult preț și le-am împodobit cu aur și cu argint și cu pietre și le-am pus în Mănăstirea Arnota, să ne fie nouă și părinților noștri spre veșnica pomenire”. Dar voința domnitorului a fost călcată. Prețioasa ferecătură a fost jefuită de către...stat. O găsiți în expoziția Muzeului Național de Artă din București.