ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei a trăit în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820) și a patriarhului Tarasie al Constantinopolului. Acesta l-a călugărit și l-a trimis împreună cu un alt tânăr monah Teofilact, într-o mănăstire aproape de locul unde apele Mării Negre se unesc cu Marea Marmara, unde cei doi monahi s-au ostenit în rugăciune și ascultare.

După un timp, patriarhul i-a învrednicit cu cinstea arhieriei. Pe Teofilact l-a așezat mitropolit în Nicomidia (capitala Bitiniei), iar pe Mihail episcop în Sinada (oraș din Frigia).

După ce patriarhul Tarasie a murit, i-a urmat Nichifor. În timpul acestuia, împăratul Leon Armeanul a pornit din nou lupta împotriva sfintelor icoane. Episcopul Mihail a mărturisit plin de curaj înaintea împăratului învățăturile dreptei credințe. Pentru acest lucru a fost exilat împreună cu mitropolitul Teofilact al Nicomidiei și cu patriarhul Nichifor al Constantinopolului.

Mutat din loc în loc cu exilul, în cele din urmă a trecut cu pace la Domnul.
 
Sf. Mihail Mărturisitorul are o legătură directă cu țara noastră, după cum a povestit Silviu Andrei Vlădăreanu în emisiunea Lumea Credinței:
 
Ei bine, în anii 1640-1643 în Țara Românească a fost o teribilă invazie a lăcustelor. Egumenul de atunci al Mănăstirii Lavra din Muntele Athos a venit aici, pentru o vreme, aducând cu sine capul Sfântului Mihail Mărturisitorul și se pare că țara a scăpat în chip minunat de lăcuste, pentru că Matei Basarab a făcut după aceea numeroase daruri către Marea Lavră.
 
Mai mult decât atât, evlaviosul domnitor s-a luptat să aducă în țară definitiv o parte din moaștele Sfântului Mihail al Sinadei și a reușit. A adus mâna dreaptă a Sfântului. Avem chiar mărturia lui Matei Basarab care zice: „le-am plătit cu mult preț și le-am împodobit cu aur și cu argint și cu pietre și le-am pus în Mănăstirea Arnota, să ne fie nouă și părinților noștri spre veșnica pomenire”. Dar voința domnitorului a fost călcată. Prețioasa ferecătură a fost jefuită de către...stat. O găsiți în expoziția Muzeului Național de Artă din București.

TROPAR:
 
Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Mihail, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

VIDEO: