23 mai: Sfântul Ierarh MIHAIL Mărturisitorul, episcopul Sinadei, cel la care Matei Basarab avea mare evlavie

Sfântul Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei a trăit în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820) și a patriarhului Tarasie al Constantinopolului. Acesta l-a călugărit și l-a trimis împreună cu un alt tânăr monah Teofilact, într-o mănăstire aproape de locul unde apele Mării Negre se unesc cu Marea Marmara, unde cei doi monahi s-au ostenit în rugăciune și ascultare.
După un timp, patriarhul i-a învrednicit cu cinstea arhieriei. Pe Teofilact l-a așezat mitropolit în Nicomidia (capitala Bitiniei), iar pe Mihail episcop în Sinada (oraș din Frigia).
După ce patriarhul Tarasie a murit, i-a urmat Nichifor. În timpul acestuia, împăratul Leon Armeanul a pornit din nou lupta împotriva sfintelor icoane. Episcopul Mihail a mărturisit plin de curaj înaintea împăratului învățăturile dreptei credințe. Pentru acest lucru a fost exilat împreună cu mitropolitul Teofilact al Nicomidiei și cu patriarhul Nichifor al Constantinopolului.
Mutat din loc în loc cu exilul, în cele din urmă a trecut cu pace la Domnul.
Sf. Mihail Mărturisitorul are o legătură directă cu țara noastră, după cum a povestit Silviu Andrei Vlădăreanu în emisiunea Lumea Credinței:
Ei bine, în anii 1640-1643 în Țara Românească a fost o teribilă invazie a lăcustelor. Egumenul de atunci al Mănăstirii Lavra din Muntele Athos a venit aici, pentru o vreme, aducând cu sine capul Sfântului Mihail Mărturisitorul și se pare că țara a scăpat în chip minunat de lăcuste, pentru că Matei Basarab a făcut după aceea numeroase daruri către Marea Lavră.
Mai mult decât atât, evlaviosul domnitor s-a luptat să aducă în țară definitiv o parte din moaștele Sfântului Mihail al Sinadei și a reușit. A adus mâna dreaptă a Sfântului. Avem chiar mărturia lui Matei Basarab care zice: „le-am plătit cu mult preț și le-am împodobit cu aur și cu argint și cu pietre și le-am pus în Mănăstirea Arnota, să ne fie nouă și părinților noștri spre veșnica pomenire”. Dar voința domnitorului a fost călcată. Prețioasa ferecătură a fost jefuită de către...stat. O găsiți în expoziția Muzeului Național de Artă din București.
TROPAR:
Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a
arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai
câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte
Ierarhe Mihail, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele
noastre.
VIDEO:
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Un preot catolic demolează atacul cuplului Schmitt - Liiceanu la adresa BOR. În contrast cu Bănescu și Baconschi, cercetătorul Remus Mircea Birtz, doctor în Teologie la Roma și în Istorie la Cluj, a scris o Recenzie de 40 de pagini publicată de ActiveNews

MOARTEA MAREȘALULUI. 77 de ani de la ucidere, chiar înainte de ziua sa de naștere, 2 iunie. Mărturia preotului care i-a dat ultima împărtășanie Mareșalului Ion Antonescu înainte de execuție: La Jilava, soldații plângeau în curtea închisorii (1 iunie 1946)

Acad. Ilie Bădescu: Charles, Regele care vede

Încă un incendiu devastator: Chilia Părintelui Proclu Nicău a ars complet. VIDEO / FOTO

Sorin Berilă: Istoria se repetă

Cristian Botez: Părintele Dan Bădulescu de la Rock la Strană și apoi în altar. Un drum presărat cu trasee spirituale, oarece exagerări, dar, care au avut și ele rostul lor în acest drum destul de atipic
Recomandările noastre

Vasile Bănescu pune o bombă cu ceas în Biserică

MOARTEA ÎȚI ACORDĂ CREDIT DOAR CU BULETINUL. Ce conține cu adevărat "vaccinul". Cine răspunde pentru decesele românilor? De ce nu se vaccinează nimeni din familia noastră - Dorina-Margareta Gaftoniuc, Invitată ActiveNews

ȘI NATO SE TEME DE UN NOU FRONT ÎN KOSOVO. Comandouri islamiste turce intră pe teren contra sârbilor ortodocși. Vor reacționa Rusia și China? Djokovic: KOSOVO e SERBIA!

Ce au strigat unii dintre cei mai frumoși români din Basarabia, aflați în cușcă la Tiraspol: Te iubim, popor român! Arestarea și eliberarea după 15 ani de temniță a Eroilor Români din Transnistria. 2 și 4 iunie în Istoria recentă a României mici. VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Persoane: Sfântul Mihail Mărturisitorul
Locații: România
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)