ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zămislirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul a fost binevestită de către Sfântul Arhanghel Gavriil lui Zaharia, soțul Elisabetei, în timp ce se afla la templu și slujea (Luca 1, 13-15).

Zaharia fiind bătrân, la fel ca și soția sa Elisabeta, s-a îndoit de cuvintele Arhanghelului Gavriil.

De aceea, Sfântul Arhanghel îl înștiințează că pentru necredința lui va rămâne mut până ce se va naște pruncul (Luca 1, 18-20).

Deci, toate aceste zămisliri prin vestitor ceresc s-au binevestit și s-au săvârșit de darul lui Dumnezeu, dar nu fără a vorbi bunul vestitor și cu zămislitorii, de vreme ce Însuși Dumnezeu avea trebuință de învoirea celor ce zămisleau.

Drept aceea, bine-vestitorul Arhanghel Gavriil i s-a arătat preotului Zaharia, care slujea atunci în rânduiala săptămânii sale înaintea lui Dumnezeu, și i-a vorbit astfel: „Nu te teme, Zaharie, că s-a auzit rugăciunea ta și femeia ta, Elisabeta, va naște ție un fiu, și-l vei numi Ioan și va fi ție bucurie și veselie și se vor bucura mulți de nașterea lui” (Luca 1,13).

Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul s-a petrecut cu șase luni înainte de Buna Vestire. Același Arhanghel Gavriil s-a arătat marelui preot Zaharia, când acesta a intrat în Sfânta Sfintelor, tămâind și rugându-se pentru popor. Văzându-l, Zaharia a fost cuprins de teamă, dar Arhanghelul i-a prorocit că rugăciunea i-a fost ascultată și că Elisabeta, soția sa, îi va naște un fiu pe care îl va numi Ioan, că pruncul va fi mare înaintea Domnului, nu va bea vin, nici altă băutură amețitoare și din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt. Însă Zaharia și soția sa, Elisabeta, erau foarte înaintați în vârstă, de aceea, tatăl s-a îndoit de cuvintele Arhanghelului. Atunci, Gavriil l-a certat pentru necredință, spunându-i că va rămâne mut până la nașterea copilului. Prin voia lui Dumnezeu s-a zămislit Sfântul Proroc Ioan Botezătorul din părinți sterpi, cu șase luni înainte de Întruparea Fiului lui Dumnezeu. 

Astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintelor Cuvioase Xantipa și Polixenia. Ele au trăit în Spania în timpul împăratului roman Claudiu (41-54). Xantipa era soția guvernatorului Spaniei, care se numea Probus. Aceasta avea o soră, Polixenia, care, ajungând în părțile de răsărit ale Imperiului Roman, a primit botezul creștin de la însuși Apostolul Andrei. După ce s-a întors în Spania, împreună cu Apostolul Onisim, a primit botezul și sora ei, Xantipa. Până la sfârșitul vieții lor L-au propovăduit pe Hristos Domnul cu multă râvnă.  (Ziarul Lumina)