ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 24 iulie, Biserica Ortodoxă pomenește în calendar pe: Sfânta Mare Muceniță Hristina; Sfântul Mucenic Capiton; Sfântul Mucenic Ermoghen; Sfântul Mucenic Teofil din Zachint; Sfinții Mucenici Boris și Gleb din Rusia. 
 
Sfânta Mare Muceniță Hristina a trăit în cetatea Tir, în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211).

A fost fiica unui general roman cu numele Urban. Tatăl său, dorind să o ferească de credința creștină, a crescut-o înconjurată de slujitori bine aleși.

Acest lucru nu a împiedicat-o însă pe tânără să afle de Hristos. Hristina, crescând cu vârsta și înțelegerea, a început să vină la cunoștința adevărului. Pentru că, privind prin fereastră la cer, ziua și noaptea, cunoștea pe Ziditorul său. Și, nesocotind statuile idolești din casa sa, nu putea să li se închine.

Astfel gândind, a început a se închina adevăratului Dumnezeu, a sfărâmat idolii din aur și argint pe care tatăl său îi pusese în număr mare în jurul său, împărțind aurul la săraci.

Pedeapsa pentru o astfel de faptă a fost cumplită. După ce a fost supusă unor chinuri foarte grele, Hristina a fost aruncată în închisoare și, după mai multe interogatorii, a fost condamnată la moarte, fiind ucisă cu sulițe de către soldați.
 
Condacul Sfintei Mari Mucenițe Hristina
 
Glasul 4

Cel Ce Te-ai înălțat...

Porumbiță cu chip de lumină te-ai cunoscut, având aripi de aur și către înălțimea cerurilor ai sosit, Cinstită Muceniță Hristina. Pentru aceea, săvârșim, mărită, prăznuirea ta, închinându-ne cu credință raclei moaștelor tale, din care izvorăște tuturor cu adevărat dumnezeiască tămăduire sufletelor și trupurilor.

Tropar cântat de M. Kabarnos