În data de 24 iulie, Biserica Ortodoxă pomenește în calendar pe: Sfânta Mare Muceniță Hristina; Sfântul Mucenic Capiton; Sfântul Mucenic Ermoghen; Sfântul Mucenic Teofil din Zachint; Sfinții Mucenici Boris și Gleb din Rusia. 
 
Sfânta Mare Muceniță Hristina a trăit în cetatea Tir, în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211).

A fost fiica unui general roman cu numele Urban. Tatăl său, dorind să o ferească de credința creștină, a crescut-o înconjurată de slujitori bine aleși.

Acest lucru nu a împiedicat-o însă pe tânără să afle de Hristos. Hristina, crescând cu vârsta și înțelegerea, a început să vină la cunoștința adevărului. Pentru că, privind prin fereastră la cer, ziua și noaptea, cunoștea pe Ziditorul său. Și, nesocotind statuile idolești din casa sa, nu putea să li se închine.

Astfel gândind, a început a se închina adevăratului Dumnezeu, a sfărâmat idolii din aur și argint pe care tatăl său îi pusese în număr mare în jurul său, împărțind aurul la săraci.

Pedeapsa pentru o astfel de faptă a fost cumplită. După ce a fost supusă unor chinuri foarte grele, Hristina a fost aruncată în închisoare și, după mai multe interogatorii, a fost condamnată la moarte, fiind ucisă cu sulițe de către soldați.
 
Condacul Sfintei Mari Mucenițe Hristina
 
 
Glasul 4

Cel Ce Te-ai înălțat...

Porumbiță cu chip de lumină te-ai cunoscut, având aripi de aur și către înălțimea cerurilor ai sosit, Cinstită Muceniță Hristina. Pentru aceea, săvârșim, mărită, prăznuirea ta, închinându-ne cu credință raclei moaștelor tale, din care izvorăște tuturor cu adevărat dumnezeiască tămăduire sufletelor și trupurilor.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews