ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 25 februarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Tarasie, Patriarh al Constantinopulului și apărător al sfintelor icoane. 

Sfântul Tarasie s-a născut în jurul anului 730, într-o familie bogată. Tatăl său, Gheorghe, era slujitor împărătesc și chiar Tarasie a fost nobil și secretar la curtea imperială.

În luna septembrie, anul 780, împăratul Leon al IV-lea, iconoclastul, a murit pe neașteptate. Moștenitorul tronului, Constantin al VI-lea era un copil în vârstă de 10 ani, Împărăteasa Irina rămânând regentă până la majoratul fiului său. Irina a urmărit două scopuri în domnia ei: să-și păstreze tronul prin orice mijloace și să restabilească cinstirea sfintelor icoane. Pentru împlinirea acestui scop din urmă a fost ajutată mult de fostul secretar imperial, Tarasie, ajuns patriarh în anul 784.

Lupta împărătesei și a lui Tarasie nu a fost ușoară. Prima încercare de a se ține un Sinod Ecumenic în Constantinopol în anul 786 a dat greș. De abia în anul următor, 787, după ce s-au luat toate măsurile de înlăturare a oricărei primejdii, s-a ținut Sinodul al VII-lea Ecumenic în Niceea. Acesta a restabilit ortodoxia și închinarea la sfintele icoane.

Sfântul Tarasie a fost un mare apărător al credinței și a moralității. Când tânărul împărat Constantin a trimis-o la mănăstire pe Maria, soția lui legitimă, pentru a trăi cu o femeie care îi era rudă, Sfântul Tarasie a refuzat să binecuvânteze această nelegiuire. Mai mult, Patriarhul l-a sfătuit și certat pe împărat, chiar îndepărtându-l de la Sfânta Împărtășanie

Sfântul Tarasie a fost Patriarh până în anul 806, când a trecut la Domnul, după 22 de ani de luptă pentru Hristos. A fost îngropat în mănăstirea zidită de el pe malurile Bosforului.

Troparul Sfântului Tarasie

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte ierarhe Tarasie, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre. VIDEO: