La data de 25 iunie Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Fevroinia, fiica unui senator roman.

Sfânta Fevroinia s-a călugărit de tânără, intrând într-o mănăstire din apropierea orașului Nisibi din Mesopotamia de Sus, la vârsta de 20 de ani. 

În timpul prigoanei împotriva creștinilor a împăratului Dioclețian (284-305), guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah, îi urmărea pe creștinii aflați la granița Imperiului Roman cu Persia.

Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini, anunțându-i înainte, să se ascundă.
 
Soldații lui Selin au spart porțile mănăstirii unde se nevoia Sfânta Fevronia, vrând să ucidă toate maicile, însă acestea au rămas în viață. 

Luând-o doar pe tânăra Fevronia, Selin i-a impus să jertfească idolilor și să se logodească cu nepotul său, Lisimah. Din cauză că Fevronia a refuzat, a fost supusă la chinuri: a fost biciuită, i s-au spart dinții, i s-au tăiat sânii, mâinile și picioarele. În cele din urmă, a primit moarte martirică, la anul 310 d.Hr., iar trupul ei a fost dus, din porunca lui Lisimah, la mănăstire.

Mai târziu, guvernatorul Selin a fost găsit mort. După martirizarea Sfintei Fevronia, Selin s-a îndrăcit. Purtându-se ca un demonizat, Silenius s-a izbit cu capul de un stâlp de marmură și a murit. Nepotul acestuia, Lisimah, a primit Sfântul Botez și a intrat în mănăstirea arhimandritului Marcel. 

Sfânta Mucenică Fevronia a făcut multe minuni prin moaștele sale și s-a arătat maicilor care se rugau noaptea în biserica mănăstirii.  Aceasta se arăta în ziua prăznuirii sale, în mijlocul surorilor din mănăstire. Stătea timp de trei ceasuri în văzul tuturor, apoi se făcea nevăzută. Însă, nimeni nu se putea atinge de dânsa, atunci când se arăta în chip minunat maicilor.

Troparul Sfintei Mucenițe Fevronia 

Mielușeaua Ta, Iisuse, Fevronia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărătesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Fevronia 

Mirele meu Cel Preadulce, Hristoase, a strigat Mucenița Fevronia, nu-mi este mie cu anevoie a merge pe urma Ta; căci dulceața dragostei Tale a întraripat sufletul meu cu nădejdea și frumusețea milostivirii Tale, a îndulcit inima mea, ca să beau paharul pătimirii după Tine; ca să mă numesc și vrednică a dănțui în cămara împreună cu fecioarele cele înțelepte. Pentru aceasta, preacuvioasă răbdătoare de chinuri, cinstind nevoințele ostenelilor tale, te rugăm pe tine, roagă-te să nu ni se închidă și nouă ușile cămării.
 
Pe 24 iunie, Biserica Ortodoxă mai prăznuiește pe Sfinții Mucenici Orentie, Farnachie, Eros, Firm, Firmin, Chiriac și Longhin; pe Cuvioasele Mucenițe Leonida, Livia și Eutropia.
 Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews