Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au fost notari sau scriitori ai lui Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului, din timpul împăratului Constantie (337-361). Marcian a fost citeț, iar Martirie a fost ipodiacon în marea Aghia Sofia din Constantinopol, conform calendarortodox.ro.

Ei citeau sfintele cărți poporului, luminând cu ortodoxia. Au murit tăiați de sabie și îngropați la poarta Constantinopolului, ce se numea Milandisia, la locul Devterului. Potrivit tradiției, Sfântul Ioan Gură de Aur a înălțat o sfântă biserică purtând hramul lor deasupra sfintelor lor moaște făcătoare de minuni.

Tot azi este și praznicul Sfintei Tavita, care a fost mucenica Sfinților Apostoli și a locuit în cetatea Iope. Ea era plină de fapte bune și de milosteniile pe care le facea. Pe neașteptate ea s-a îmbolnăvit și a murit. Prin rugăciunea Sfântului Apostol Petru, ea a fost înviată, iar această faptă s-a făcut cunoscută în întreaga cetate a Iopei și mulți au crezut în Iisus Hristos.

Tot în acestă zi, se pomenesc:
- Sfântul Mucenic Anastasie;
- Sfântul Mucenic Valerian;
- Sfântul Mucenic Savin;
- Sfinții Mucenici Valerie si Hrisaf;
- Sfintei Tavita;
- Sfântul Cuvios Gheorghe, episcopul Amastridei;
- Sfinții Papie, Diodor si Claudian;
- Sfinții Faust, Vasilie si Lucian;
- Sfinții Nichifor si Stefan;
- Sfinții Filadelf si Policarp;
- Sfântul Cuvios Macarie, episcopul din Cipru;
- Sfinții mucenici din Tracia.

2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.