ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 25 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfinților Mucenici Marcian și Martirie; Sfântului Mucenic Valerian; Cuvioasei Tavita, cea înviată de Sfântul Apostol Petru; Sfântului Ierarh Macarie din Cipru. 

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au fost notari sau scriitori ai lui Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului, din timpul împăratului Constantie (337-361). Marcian a fost citeț, iar Martirie a fost ipodiacon în marea Aghia Sofia din Constantinopol, conform calendarortodox.ro.


Ei citeau sfintele cărți poporului, luminând cu ortodoxia. Au murit tăiați de sabie și îngropați la poarta Constantinopolului, ce se numea Milandisia, la locul Devterului. Potrivit tradiției, Sfântul Ioan Gură de Aur a înălțat o sfântă biserică purtând hramul lor deasupra sfintelor lor moaște făcătoare de minuni.

Tot azi este și praznicul Sfintei Tavita, care a fost mucenica Sfinților Apostoli și a locuit în cetatea Iope. Ea era plină de fapte bune și de milosteniile pe care le facea. Pe neașteptate ea s-a îmbolnăvit și a murit. Prin rugăciunea Sfântului Apostol Petru, ea a fost înviată, iar această faptă s-a făcut cunoscută în întreaga cetate a Iopei și mulți au crezut în Iisus Hristos.

Tot în acestă zi, se pomenesc:
- Sfântul Mucenic Anastasie;
- Sfântul Mucenic Valerian;
- Sfântul Mucenic Savin;
- Sfinții Mucenici Valerie si Hrisaf;
- Cuvioasa Tavita;
- Sfântul Cuvios Gheorghe, episcopul Amastridei;
- Sfinții Papie, Diodor si Claudian;
- Sfinții Faust, Vasilie și Lucian;
- Sfinții Nichifor și Stefan;
- Sfinții Filadelf și Policarp;
- Sfântul Cuvios Macarie, episcopul din Cipru;
- Sfinții mucenici din Tracia.