ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Cuvios Xenofont, soția sa Maria și fii lor Arcadie și Ioan sunt pomeniți în calendarul creștin-ortodox la data de 26 ianuarie.

Xenofont a trăit în secolul al VI-lea și era unul dintre cei mai înstăriți oameni ai Constantinopolului. Alături de soția sa, Maria, duceau o viață frumoasă, după voia bunului Dumnezeu.. Prin urmare, fiii acestei familii, Arcadie și Ioan, au fost trimiși în Fenicia, la învățătură, îmbarcându-se pe o corabie.

Fiind chinuit de o boală cruntă, își cheamă alături copiii pentru a fi lângă el pe când era pe patul de moarte. Îi îndeamnă să îi urmeze exemplul și să ducă o viață precum a lui, spunându-le că nu vor avea nevoie de alt învățător deoarece învățătura primită acasă este mult mai importantă decât cea pe care ar putea-o deprinde de afară.

Cuviosul Xenofont îi cere bunului Dumnezeu să își vadă copiii desăvârșiți întru toate. Dumnezeu îi ascultă rugăciunea și îi prevestește într-un vis că acesta se va însănătoși. După săvârșirea acestei minuni, Ioan și Arcadie, fiii lui Xenofont se hotărăsc sp revină la studii în Fenicia 

Așadar cei doi fii se îmbarcă pe o corabie- Din cauza unei furtuni corabia lor s-a scufundat. Prin rugăciunile înălțate, cei doi au fost salvați, astfel Ioan a ajuns în orașul Melifitan, iar Arcadie în Tetrapirghia. Drept mulțumire adusă lui Dumnezeu, cei doi au intrat în monahism, împreună cu slujitorii lor, fără să știe unul de celălalt. 

După doi ani de la plecarea lor, Sfântul Xenofont a aflat de la unul din slujitorii fiilor lui despre scufundarea corabiei crezând că aceștia s-au înecat. 

După alți doi ani, Sfântul Xenofont a mers la Locurile Sfinte să se roage, și aici s-a întâlnit cu copiii săi, veniți și ei să se închine la Ierusalim. Drept urmare, Sfântul Xenofont împreună cu soția sa Maria, au intrat în monahism, închinându-și viața lui Dumnezeu. VIDEO: