ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, 26 martie, Biserica Ortodoxă pomenește pe Sfinții Mucenici Montanus preotul și soția sa, Maxima, daco-romani, care au pătimit în anul 304, din porunca guvernatorului Probus în timpul împăratului Dioclețian. Pentru că nu a vrut să se lepede de Hristos, guvernatorul a încercat să-l înduplece pe Montanus prin soția sa, Maxima. Dar aceasta, la fel de puternică în credință, s-a alăturat soțului ei, primind amândoi mucenicia după ce au fost aruncați în apa Savei.

În Biserica Ortodoxă se mai face pomenirea Soborulului Sfântului Arhanghel Gavriil.

Sfântul Arhanghel Gavriil este pentru oameni îngerul milostivirii și al bunăvoinței dumnezeiești. Ființă de foc și dăruită vederii slavei dumnezeiești, Arhanghelul Gavriil a fost desemnat de Domnul ca „duh slujitor, trimis ca să slujească pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii" (Evrei 1, 14). Potrivit Sfântului Proclu al Constantinopolului, numele lui înseamnă „Dumnezeu și om" și a fost rânduit de Dumnezeu să vestească tainele legate de Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos. Încununarea acestei misiuni a fost acel „Bucură-te!" adresat Maicii Domnului.

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. Nu s-a trimis la Buna Vestire Mihail, deoarece alta este slujba lui - să țină sabia, să năvălească asupra vrăjmașilor și să-i izgonească -, ci a fost trimis Gavriil, că acesta vestește tainele lui Dumnezeu

Tot în această zi, pomenirea sfinților 26 de mucenici, care au pătimit în Goția, din care doi au fost preoți: Vatus și Virca; cu acesta din urmă au pătimit și doi fii și trei fiice ale lui; apoi unul, Aprilla, a fost monah; unsprezece au fost mireni: Avip, Agna, Riax, Igatrax, Iscoos, Sila, Sighita, Suiril, Seimvla, Terma, Filga; și șapte femei: Ana, Alla, Varis, Moico, Mamica, Birgo și Animais.

Acești sfinți au trăit pe vremea lui Iungurih, împăratul goților și a lui Grațian, împăratul romanilor. Iar pentru dragostea lui Hristos au primit cununa muceniciei prin foc, atunci când Iungurih a dat poruncă să se dea foc bisericii în care se găseau adunați la rugăciune cei douăzeci și șase de sfinți mucenici.

Tot atunci s-a mai întâmplat să ardă și un om oarecare, al cărui nume nu s-a păstrat, care aducea prinosul lui la altar.

Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Codrat, Teodosie, Emanuil și alți patruzeci, din părțile Răsăritului.

Acești sfinți erau de fel dintr-o țară a Răsăritului. Văzând că creștinii erau uciși în fiecare zi de către închinătorii la idoli, s-au înțeles cu toții să se arate plini de curaj creștinesc, pentru ca astfel să devină moștenitori ai împărăției lui Dumnezeu. Și mergând și predându-se de bunăvoie în mâinile stăpânitorului țării, care tocmai atunci supunea la chinuri mulțime de creștini, au stat înaintea lui și mărturisind că sunt creștini, au fost condamnați și aruncați în închisoare. Iar după câteva zile fiind scoși afară, au fost dezbrăcați și li s-au strujit coastele. Și, după ce au fost dați jos de pe lemnele pe care fuseseră legați ca să fie strujiți, au fost târâți prin mărăcinișuri și în cele din urmă li s-au tăiat capetele.

Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Ștefan Mărturisitorul, igumenul de la Mănăstirea Triglia, în Bitinia.

Preacuviosul părintele nostru Ștefan a trăit pe vremea împăratului Leon Armeanul, îmbrățișând încă din fragedă tinerețe viața pustnicească. Pentru trăirea lui îmbunătățită, la rugămintea stăruitoare și la îndemnul monahilor a ajuns igumen al mănăstirii Triglia și desăvârșind pe mulți în trăirea pustnicească, mai târziu, când nelegiuitul Leon a pornit prigoană împotriva celor ce cinsteau sfintele și cinstitele icoane, fiind chemat și el, a fost silit să se lepede de închinarea la sfintele și cinstitele icoane și să iscălească hotărârea de înlăturare a icoanelor.

Dar, pentru că nu s-a lăsat înduplecat, ci dimpotrivă a numit nelegiuiți pe cei ce căutau să-l silească la acestea, după ce a fost pedepsit în tot chipul, după ce a fost ținut prin închisori și chinuit cu surghiunul, s-a mutat la Domnul, pentru Care a suferit aceste multe pătimiri. (calendar-ortodox.ro)

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.