ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 27 noiembrie. 

Sfântul Mucenic Iacob a trăit în Persia în perioada în care pe tronul Imperiului Bizantin se afla Arcadius (395-408). Provenea dintr-o familie creștină, el însuși fiind creștin și a ocupat înalte funcții în administrația persană.

Din cauza vieții agitate care se ducea la curte, Sfântul Iacob a fost ispitit să ia parte la ritualurile mazdeene, căzând astfel din credința creștină. Astfel, pentru prietenia cu Izdegherd, împăratul perșilor, Iacob s-a lepădat de credința creștină. 

Mama și soția sa s-au îndepărtat de el, iar după moartea regelui, acestea i-au scris că pentru mărirea trecătoare în lumea aceasta, de la curtea împăratului, va merge la osândă veșnică:
 
„Știm de mult că te-ai lepădat de dragostea lui Dumnezeu Cel nemuritor pentru a-ți păstra bunăvoința principelui, cu averile și onorurile lumii. Dar ce s-a ales de acela pentru care ai dat atâta preț? S-a supus destinului comun și s-a făcut praf. Să știi că dacă vrei să stărui în greșeala ta, dreptatea dumnezeiască te va osândi la chinuri ca și pe prietenul tău, regele; iar noi nu vrem să mai avem vreo legătură cu tine".

Aceste cuvinte au ajuns în sufletul lui Iacob, care s-a căit că L-a părăsit pe Hristos și, cu mult curaj, a renunțat la stăpânirea averilor și a puterii sale și a mers în fața noului împărat și a mărturisit credința creștină. Iacob a fost trimis la judecată, unde s-a hotărât să fie supus supliciilor dacă nu renunță la credința în Mântuitorul Iisus Hristos.

I-au fost tăiate, pentru credința sa în Hristos, toate mădularele sale, începând cu degetele, apoi mâinile și picioarele, după care a fost decapitat. Sfântul Iacob Persul și-a ispășit greșeala lepădării de credință, primind moarte mucenicească la 27 noiembrie 421.

O parte din moaștele sale se află în țara noastră, la Mănăstirea Dragomirna, la Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din Băile Olănești și la Mănăstirea Sărăcinești, Valea Cheii, ambele din județul Valcea, iar alte părți în Muntele Athos, Cipru și Rusia.

Pentru rugăciunile mult pătimitorului Tău Mucenic Iacob Persul, Hristoase Dumnezeule, miluiește-ne pe noi. Amin.