Pe 29 ianuarie 1860, la Taganrog, se năștea Anton Pavlovici Cehov, unul dintre cei mai mari scriitori și dramaturgi ai lumii.

Cehov a început să scrie din motive financiare, fiind nevoit să-și ajute familia și să-și finanțeze studiile de medicină. Acesta chiar spunea că "Medicina este soția mea legiută" și "literatura îmi este amantă".
Prima sa piesă, "Platonov", a fost scrisă în 1881, următoarea apărând abia cinci ani mai târziu.

În 1884, Cehov și-a luat calificarea de medic, dar în același timp a continuat să scrie pentru diferite periodice, iar în 1886 a fost invitat să scrie pentru unul din cele mai populare ziare din St. Petersburg, Novoye Vremya( Vremuri Noi).

Cam în aceeași perioadă, Cehov a descoperit că este bolnav de tuberculoză, afecțiunea care îi va marca existența. În 1887 câștigă Premiul Pușchin pentru colecția de povestiri "La Apus". În același an va scrie și piesa "Ivanov", fiind un mare succes.

În 1890 a făcut călătorie în colonia condamnaților de pe Insula Sahalin, unde a petrecut trei luni intervievând mii de persoane pentru un recensământ. Scrisorile scrise de dramaturg în această perioadă sunt considerate printre cele mai bune.

În 1896 a scris piesa "Pescărușul", dar recepția publicului și a criticii a fost așa de slabă, încât aproape l-a convins pe Cehov să renunțe la scris. Din fericire, doi ani mai târziu, piesa a fost repusă în scenă cu succes, astfel încât dramaturgul a revenit asupra deciziei.

În 1898, scriitorul cumpără un teren la Ialta, locul unde va concepe una din cele mai de succes povestiri ale sale: "Doamna cu cățelul".

În 1901 se va căsători cu Olga Knipper, dar mariajul lor va fi unul nefericit, mai ales din cauza distanței: dramaturgul locuia la Ialta, în timp ce soția sa la Moscova.

Cehova murit la 2 iulie 1904, în localitatea germană Badenweiler. Deși a fost botezat și a beneficiat de o educație religioasă, între timp, Cehov a devenit necredincios. Despre el, Leonid Grossman spunea: "Ateul Cehov este, fără îndoială, unul din cei mai creștini poeți ai literaturii mondiale".

De peste o sută de ani spectacole după piesele sale sunt prezente, practic, în fiecare stagiune pe afișele teatrelor din România. Mari regizori de teatru din România (Lucian Pintilie, György Harag, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Vlad Mugur, Tompa Gábor).
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews