ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe data de 3 iulie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfântului Mucenic Iachint. 

Acesta era din Cezareea Capadociei și a fost slujitor al meselor imperiale, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). 

Sfântul Mucenic Iachint a fost pârât că este creștin și a fost silit să guste din jertfele care erau aduse idolilor. Pentru că a refuzat s-o facă, mărturisindu-L pe Hristos, a fost bătut și băgat în temniță.

Acolo i s-a dat să mănânce numai din cele jertfite idolilor. Însă sfântul Iachint a refuzat să guste din această hrană și a rămas nemâncat timp de patruzeci de zile. Slăbind de foame, și-a dat sufletul lui Dumnezeu, în anul 108.

Unul din străjeri, intrând după obicei în temniță ca să-i ofere drept hrană cele jertfite idolilor, a văzut temnița luminată în chip minunat și doi îngeri stând lângă Sfântul Iachint. Unul acoperea trupul sfântului cu o haină prealuminoasă, iar altul îi punea pe cap o cunună preaminunată. 

Împăratul a poruncit ca trupul Sfântului Mucenic Iachint să fie aruncat în loc pustiu, spre a fi mâncat de animalele sălbatice.

Moaștele Sfântului Iachint au fost luate din pustie de preotul Timotei, o rudă a mucenicului Iachint.
 
TROPAR: