Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei este pomenit în calendarele creștin ortodox, greco-catolic și romano-catolic  la data de 30 septembrie.

Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, primul episcop al Armeniei și încreștinătorul poporului armean, a fost cel de-al 36-lea episcop care a semnat pe lista celor 318 Părinți prezenți la Sinodul I Ecumenic (325)

Acesta s-a născut în Armenia, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. În urma unui conflict al familiei sale cu casa regală a Armeniei, a fost trimis în Cezareea Capadociei. Acolo, Sfântul Grigorie s-a convertit la creștinism și dorind să propovăduiască Evanghelia și în țara sa, s-a hotărât să se întoarcă în Armenia, în timpul regelui Tiridat al III-lea (261-317). Regele era un înfocat adept al religiei păgâne. 

În Armenia, Sfântul Grigorie l-a mărturisit neîncetat pe Hristos, ceea ce a atras mânia regelui Tiridat al III-lea, care jertfea idolului Artemidei.

Pentru credința sa a fost chinuit foarte rău ani de zile, dar în urma unor vindecări miraculoase, a reușit să-l convingă pe rege de adevărul propovăduirii sale.
 
Sfântul Grigorie a fost hirotonit episcop în Cezareea Capadociei de către arhiepiscopul acestei cetăți, Leonțiu, iar Petru de Sevastia, frate al Sfântului Vasile cel Mare, l-a instalat ca episcop al Armeniei.

Ca episcop, Sfântul Grigorie l-a botezat pe regele Tiridat, întreaga țară urmând apoi exemplul regelui, producându-se o convertire în masă.

Sfântul Grigorie înainte de întoarcerea sa în Armenia fusese căsătorit și avea doi fii, Vhartanes și Aristages, și aceștia au fost împreună cu tatăl lor în lucrarea de creștinare a poporului armean.

Sfântul Grigorie Luminătorul Armeniei a propovăduit creștinismul și la perși, asirieni, mideni.

După organizarea vieții bisericești în Armenia, Sfântul Grigorie s-a dus în pustie, unde și-a sfârșit zilele sale. A trecut la Domnul la adânci bătrâneți, după 31 de ani de păstorire. O părticică din moaștele sale se află la Biserica „Sfântul Gheorghe"-Vechi din București

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews