ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 31 ianuarie. 

Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan – Au învățat medicina în Alexandria și pentru că tămăduiau mulțimea „fără onorariu”, li se spunea „doctori tămăduitori fără arginți”. Ca niște buni creștini, ei arătau bolnavilor că de multe ori boala este pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele săvârșite. Mulți dintre cei tămăduiți primeau sfânta învățătură a Mântuitorului Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

În timpul împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Chir a fugit în Arabia și s-a călugărit acolo. Dumnezeu l-a învrednicit cu darul săvârșirii minunilor, tămăduind bolile numai prin puterea cuvântului. Sfântul Ioan era din orașul Edesa (Mesopotamia) creștin și ofițer în armata romană. Auzind de minunile săvârșite de Sfântul Chir, l-a căutat în Arabia și a rămas cu el. Când Sfânta Muceniță Atanasia, împreună cu cele trei fiice ale ei au fost prinse, Sfinții Chir și Ioan au părăsit Arabia, au venit în orașul Canope (lângă Alexandria) și le-au încurajat în pătimire.

Deși Teoctista nu avea decât 15 ani, Teodotia 13 și Eudoxia numai 11 ani, au primit cu bărbăție cununa muceniciei. În același fel au primit moarte mucenicească și Sfinții Chir și Ioan, plătind pentru faptul că le-au încurajat în pătimire pe Sfânta Muceniță Atanasia și fiicele ei. Creștinii luând trupurile lor, le-au îngropat cu cinste în Biserica „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu”.

După mai mulți ani, în timpul împăratului Teodosie cel Mic (408-450), Sfântul Chiril, Patriarhul Alexandriei (412-444), primind poruncă dumnezeiască, a luat moaștele Sfinților Chir și Ioan și le-a dus în satul Menuthis de lângă Canope, așezat chiar pe malul mării. Acolo se afla un templu în care era cinstită zeița Isis-Manuthis, considerată de păgâni ca tămăduitoare, ca și zeul Esrapis din Canope al cărui templu fusese dărâmat în anul 391, în vremea patriarhului Teofil.

Pentru a stopa înflorirea templului păgân, Teofil zidise chiar lângă el o biserică închinată Sfinților Evangheliști. Patriarhul Chiril a pus în această biserică moaștele sfinților mucenici „doctori fără de arginți” Chir și Ioan. Astfel, cei care se închinau la idolul zeiței Isis-Menuthis au părăsit cu timpul templul păgân care s-a ruinat și au primit noua credință în Iisus Hristos, primind și sfântul botez.
 
Tot în această zi, pomenirea Sfinților mucenici Victorian, Victor, Nichifor, Claudie, Diodor, Serapion și Papia, cei din Corint
 
Acești sfinți mucenici au fost prinși, pentru mărturisirea lui Hristos, în vremea împăratului Deciu, în anul 250. Fiind aduși înaintea lui Tertius antipatul, care cârmuia din Corint țara Eladei, (căci sfinții aceștia erau cu toții din Corint) după multe chinuri grele de suportat și-au primit sfârșitul vieții în felurite chipuri: Victorin, Victor și Nichifor au fost băgați în piuă și zdrobiți până și-au dat sufletele; Claudie a răposat după ce i-au tăiat mâinile și picioarele; Diodor a fost ars, iar lui Serapion i s-a tăiat capul; Papia a fost înecat în mare.
 
Tot în această zi, pomenirea Sfintei mucenițe Trifina
 
Această sfântă muceniță a fost din cetatea Cizicului, care este așezată în Helespont, fiica a unui senator pe nume Anastasie și a Socratiei, care era creștină. Trifina a mărturisit pe Hristos, nu fiind târâtă de alții la judecată, ci singură s-a înfățișat, ocărând și batjocorind grozăviile cu care nebunilor și nepricepuților li se părea că cinstesc pe idolii lor. Totodată învăța pe toți să părăsească deșertăciunile și se ruga lui Dumnezeu să-i întoarcă de la necredință. De aceea a fost aruncată la chinuri de Chesarie dregătorul. La sfârșit au aruncat-o la fiare care nu s-au atins de ea; dar un taur, venind, a lovit-o cu coarnele și a spintecat-o. Și spune tradiția că, acolo unde i s-a vărsat sângele, a izvorât o fântână cu apă curată, din care bând și femeile, cărora după naștere le pierea laptele, îndată dobândeau din nou lapte. Și nu numai la femei ci și la dobitoace de parte femeiască, lipsite de lapte, se zice că dacă beau din apa aceea, le venea laptele.Tot în această zi, pomenirea Sfântului noului mucenic Hie Ardunul, care a mărturisit în Calamata din Peloponez la anul 1686, și care s-a săvârșit prin foc. Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.