ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 5 iulie. Acesta s-a născut în Trapezunt, în vremea împăratului Nichifor Focas (963-969), din părinți evlavioși. A rămas, însă, orfan de mic și a fost crescut de un ofițer. A primit o educație desăvârșită, studiind la școli faimoase din Constantinopol.

A intrat în rândul monahilor într-o mănăstire din Kyminas, pe care a părăsește după o vreme, în căutarea unui loc mai însingurat. Astfel, ajunge la Muntele Athos, unde s-a stabilit departe de alte așezări monahale.

Aici, cu ajutorul împăratului Nichifor Focas, a început să construiască o mănăstire: viitoarea Mare Lavră din Sfântul Munte, reunind schiturile existente într-o singură comunitate. Alte trei mănăstiri au mai fost întemeiate în Muntele Athos pe vremea Sfântului Atanasie: Iviron, Esfigmenu și Vatopedi.

Sfântul Atanasie a stabilit în mănăstire o rânduială de viață cenobitică (viață de obște), pe baza modelului oferit de vechile mănăstiri din Palestina. A răbdat nenumărate ispite de la oameni și de la demoni, luptând cu arma blândeții și cu cea a rugăciunii.

Sfântul Atanasie a trecut la Domnul în anul 1003, după ce un zid s-a surpat asupra lui. Se spune că a fost prins sub dărâmături de prăbușirea cupolei noii biserici. La scurtă vreme după adormirea sa, Atanasie a fost proslăvit ca sfânt.
 
Pe 5 iulie, mai sunt pomeniți Cuviosul Lampadie, făcătorul de minuni; Cuviosul Mucenic Ciprian Athonitul; Aflarea moaștelor Cuviosului Serghie de Radonej.