ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Dorotei a trăit în timpul domniei împăraților romani Liciniu, Dioclețian, Constantin cel Mare și Iulian Apostatul, ajungând episcop al Bisericii cetății feniciene Tir.
 
Sfântul Dorotei a fost episcopul Bisericii din cetatea Tir până în vremea împăratului Iulian Apostatul, când, refuzând să aducă jerfe idolilor, este ucis, scrie portalul Creștin Ortodox.

Sfântul Dorotei a avut parte în tinerețe de o educație aleasă. De-a lungul vieții sale, și-a pus învățătura în slujba Bisericii, redactând numeroase cărți în limbile greacă și latină, de circulație internațională în epocă, inclusiv despre Viețile Sfinților epocii. Cea mai cunoscută scriere a sa este Syntagma greco-latină.

În timpul domniei împăratului roman Iulian Apostatul (persecutor al creștinilor, nepot al împăratului Constantin cel Mare), Sfântul Dorotei a fost supus torturilor pentru a fi silit să-și renege credința în Iisus Hristos și să îmbrățișeze adorarea zeilor păgâni. Cu harul lui Dumnezeu, a rezistat multor feluri de chinuri, primind moarte martirică în anul 361, la venerabila vârstă de 107 ani.
 
El a scris viețile prorocești și apostolești și alte cuvinte folositoare și tâlcuiri, iar acum, fiind el însuși scris în cartea vieții, se sălășluiește cu acei sfinți, ale căror vieți le-a scris. 
 

Tot în 5 iunie mai sunt pomeniți:
- Sfinții Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu si Pamvon;
- Sfântul Mucenic Hristofor;
- Sfântul Mucenic Conon;
- Sfântul Mucenic Marcu din Hios.

VIDEO: