ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou se află înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, cu aprobarea Sfântului Sinod. Sfântul Efrem cel Nou este cinstit ca un mare Tămăduitor, fiind cunoscut drept ocrotitor al celor dependenți de droguri, al celor cuprinși de depresie și al celor deznădăjduiți.

Numele său din lume a fost Constantinos Morfis și s-a născut în orașul Trikala, la 14 septembrie 1384. A rămas de mic orfan de tată și a crescut în multe nevoi, împreună cu mama sa văduvă și cei frați. Pe când avea 14 ani, pentru a nu fi luat în oștile turcești, și-a părăsit mama și frații și a intrat în mănăstirea Bunei-Vestiri de pe Muntele Amonon, din Attika, la Nea Makri, unde a viețuit 27 de ani, trăind în curăție, ascultare și mari nevoințe pustinicești, devenind locaș al Sfântului Duh. După ce a împlinit 30 de ani, a primit hirotonia întru preot.

În timpul unei razii turcești din anul 1425, Sfântul Efrem a fost aflat de turci în mănăstire și a fost deîndată luat în robie. Când împlinea 41 de ani, și-a început urcușul mucenicesc, căci vreme de 8 luni și jumătate, turcii l-au chinuit, sperând să îl facă să se lepede de Hristos. Schingiuit de turci, spânzurat cu capul în jos de un copac, turcii l-au bătut până l-au sleit de puteri. Pentru a fi scos din starea de sfârșeală, i s-a înfipt în pântece un tăciune aprins. După o vreme, Sfântul Efrem a deschis ochii și a rostit: ”Doamne, în mâinile Tale îmi încredințez duhul meu”. Odată cu aceste cuvinte, sufletul său a părăsit trupul. Era ora 9 dimineața, în ziua de 5 mai 1426, a treia zi de Paști.

Sfântul Efrem a rămas, smerit, în groapă, până în 1950. În acel an al secolului trecut, Sfântul Efrem s-a arătat aievea unei maici pline de smerenie și duh, pe nume Macaria, spunându-i unde sunt cinstitele sale moaște. Descoperirea aceasta minunată a fost doar începutul a ceea ce au putut realiza marea smerenie a Sfântului Efrem și suferința pe care a răbdat-o în timpul vieții.

5 mai: Sfânta Muceniță Irina. La Mulți Ani! 

Fragmente din moaștele sfântului se găsesc la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Reședinței patriarhale, la Mănăstirea „Radu Vodă” și Mănăstirea „Doamna Chiajna” din județul Ilfov.

În România există mai multe locașuri de cult care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou:

Parohia „Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou” – Mogoșoaia, județul Ilfov;

Mănăstirea „Sfântul Dionisie Exiguul” – Târgușor, județul Constanța (al doilea hram);

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Galați (al doilea hram);

Biserica „Sfinții Nectarie și Sfântul Efrem” din Bărboși, județul Galați (al doilea hram);

Schitul „Adormirea Maicii Domnului" – Groapa Seacă (Petrila-Jieț), județul Hunedoara (al doilea hram);

Capela Școlii gimnaziale „Ion Creangă” din municipiul Cluj-Napoca.

VIDEO TRINITAS TV: