Sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, și Dreapta Elisabeta, mama Sfântului Proroc Ioan, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 5 septembrie.  

 Sfântul Proroc Zaharia era din Ierusalim, fiu al lui Iuda preotul, numit și Varahia. A propovăduit cu îndrăzneală și fără de sfială pe cea de Dumnezeu Născătoare Maică și Fecioară.


Proorocul Zaharia ducea o viață dreaptă, desăvârșită de fapte bune, împreună cu soția sa, una din fiicele lui Aaron, Elisabeta, care era stearpă, la vremea când îngerul Domnului i-a înștiințat, la bătrânețe, că vor avea un copil care se va numi Ioan, proorocie care s-a împlinit.
Sfântul Prooroc Zaharia era preot din Legea Veche, la Templul din Ierusalim, în vremea domniei lui Irod, între anul 1 și 14, pe vremea nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

După nașterea lui Ioan, în a șasea lună s-a auzit că Irod va ucide toți pruncii din Betleem și din împrejurimi, pentru a ucide pe Domnul Hristos.

Elisabeta s-a temut și ea pentru viața lui Ioan, astfel că s-a ascuns împreună cu acesta într-o peșteră de cealaltă parte a Iordanului. În muntele cel ce se desfăcuse după dumnezeiasca poruncă și li se făcuse peșteră curgea și un izvor de apă iar un finic (curmal) a crescut deasupra peșterii, plin de roade. Când era vreme de mâncare, se pleca pomul acela jos, dându-și spre mâncare rodul său, apoi iar se ridica în sus.

Deoarece nu a reuși să-l prindă pe micuțul Ioan, Irod a poruncit să fie înjunghiat tatăl său. Bătrânul Zaharia a fost ucis „între Templu și altar”, stropind, cu sângele său, altarul Domnului.

După patruzeci de zile de la uciderea lui Zaharia, Sfânta Elisabeta, mama Înaintemergătorului Domnului, și-a dat sfârșitul în această peșteră. 

Copilul Ioan a rămas în pustie până la vremea arătării sale, când a ieșit să propovăduiască și să anunțe venirea Mântuitorului, botezând în numele Lui.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews