ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea mai longevivă emisiune de televiziune, Teleenciclopedia, a aniversat în aceste zile 50 de ani de existență. Debutul său avea loc în seara zilei de 22 mai 1965, la ora 20.00. De-atunci și până azi, milioane de români așteaptă serile de sâmbătă pentru a răsfoi paginile dicționarului enciclopedic adus pe micile ecrane.

Prima ediție a Teleenciclopediei a fost una în direct, iar crainicul făcea legătura între subiectele emisiunii. Apariția primei ediții a emisiunii Teleenciclopedia a fost anunțată în ziar. Întâlnirea cu Teleenciclopedia a rămas și acum, în fiecare sâmbătă, de la 18.50, la TVR1.
 
Teleenciclopedia era un strop de normalitate într-un program de televiziune saturat de împlinirile epocii comuniste. Deși era o emisiune-magazin, Teleenciclopedia nu a scăpat de cenzura Comitetului Central, fiind interzise, de exemplu, orice informații despre bunăstarea din capitalism, despre regii României sau religie.

Ideea emisiunii i-a aparținut lui Dumitru Udrescu, care a fost și producător, și se baza pe calitate și profesionalism. În cele cinci decenii de existență, emisiunea s-a dovedit a fi un real succes și este difuzață în prezent joia de actualul realizator și producator, Cornelia Rădulescu.

Voci de aur au însuflețit miile de texte devenind parte a mărcii Teleenciclopedia: Mariana Zaharescu, Sanda Țăranu, Traian Stănescu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, Lucia Mureșan, Dinu Ianculescu, Silviu Stănculescu, Irina Petrescu, Mihai-Gruia Sandu, Florian Pittiș, Carmen Movileanu sau Mircea Neacșa.

De-a lungul edițiilor, printre consultanți științifici ai Telelenciclopediei au fost Harald Alexandrescu, Octavian Paler, Răzvan Theodorescu, Alexandru Marinescu sau Ion Frunzetti.

Melodia de pe generic, care s-a păstrat și în ziua de azi, este un fragment din „Moment muzical" semnat de compozitorul Nicolae Kirculescu. Melodia, în forma prezentă pe genericul Teleenciclopediei a fost înregistrată în 1965 de către marele pianist Dan Grigore, pe atunci student, împreună cu orchestra Radio, condusă de Iosif Conta.

Cu toată concurența altor canale TV, mulți telespectatori români răman în continuare atrași de Telenciclopedia, o oază de educație, care și-a păstratat formatul și rolul, prezentând documentare cu subiecte variate legate de natură, geografie, artă, tehnologie, istorie și civilizațiile lumii, religie sau sănătate.