ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La începutul secolului al 4-lea, în provinciile de la miazăzi de Dunăre, unde erau numeroși creștini, a început cea mai grea prigoană cunoscută până atunci în Imperiul Roman. În acea vreme, Sfântul Sfințit Mucenic Irineu era episcop în cetatea Sirmium (azi Mitrovița), din provincia romană Panonia Inferioară. El era căsătorit și avea copii, căci acest fapt era îngăduit episcopilor în primele veacuri ale creștinătății. Pentru râvna cu care-L propovăduia pe Mântuitorul Iisus Hristos, Episcopul Irineu a fost prins și întemnițat de păgâni. Fiind dus în fața lui Prob, guvernatorul provinciei, acesta i-a poruncit să jertfească idolilor, însă el a rămas tare în credința sa, motiv pentru care a fost supus la grele chinuri. Și pe când îl chinuiau, Prob i-a vorbit din nou Sfântului Irineu, îndemnându-l să se lepede de Hristos, dar el a răspuns că suferințele sale nu sunt decât o dreaptă mărturisire a credinței sale în Dumnezeu, Căruia I-a slujit întotdeauna. Văzând soția și copiii săi cât era de schingiuit, îl rugau să se supună poruncii dregătorului. Sfântul Irineu a rămas neînduplecat și, în cele din urmă, guvernatorul a poruncit să i se taie capul cu sabia, iar trupul său să fie aruncat în râul Sava. Și așa, Episcopul Irineu a primit cununa muceniciei din mâinile Mântuitorului Iisus Hristos. (Pr. Ștefan Sfarghie / Lumina)
 
Sfântul Ierarh Eutihie, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 aprilie.

S-a născut în Frigia, iar la vârsta de 12 ani a fost trimis la Constantinopol pentru a-și completa studiile.

Sfântul Euthie a ales însă viața monahală. A fost hirotonit diacon, apoi preot, la vârsta de treizeci de ani, iar haina monahală a îmbrăcat-o într-una din mănăstirile din Amasia. Aici a fost numit arhimandrit al tuturor mănăstirilor din mitropolia Amasiei și duhovnic al monahilor.

În acest timp a fost convocat, în anul 553, la Constantinopol, al V-lea Sinod Ecumenic de către împăratul Iustinian I (527-565). S-a întâmplat atunci ca mitropolitul Amasiei să fie bolnav și l-a rugat pe cuviosul Eutihie arhimandritul să se ducă în locul lui la această mare întrunire a ierarhilor.

La Constantinopol, Sfântul Eutihie a fost ales să ocupe scaunul patriarhal rămas vacant în urma morții patriarhului Mina. În această calitate, de patriarh al Constantinopolului, a prezidat lucrările celui de-al V-lea Sinod Ecumenic, care a pus capăt ereziei nestoriene, la care au participat 165 de episcopi.

După mai mulți ani de păstorire a fost scos însă din scaun și trimis la mănăstirea sa din Amasia, din cauză că însuși împăratul a căzut în erezie. Aici a petrecut mulți ani în post și rugăciuni. Dar a fost din nou pus în scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până la trecerea sa la Domnul Sfântul Euthie.