Pe 6 martie, anul acesta, ar fi împlinit 99 de ani. Ernest Maftei sau Bădia, cum i se spunea, s-a născut la 6 martie 1920 în comuna Prăjești de lângă Bacău. Ca elev, începe să scrie versuri în revista Liliacul, editată împreună cu patru colegi de la Școala Normală din Bacău.

La vârsta de 17 ani intră în Frăția de Cruce de la Școala Normală, al cărei lider devine. Este închis în lagărul de la Vaslui în anul 1938, timp de cinci luni, pe timpul lui Armand Călinescu.

Între 1941-1945 studiază la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Iași.

Deținut politic în închisorile Galați, Jilava și Văcărești. Judecat de patru ori pentru apartenență la Mișcarea Legionară, este achitat de fiecare dată. După război este șomer, hăituit pentru tinerețea lui legionară. Joacă la Teatrul Poporului sub numele de Erma Valahul și i se conferă Meritul Cultural clasa I, la care renunță pentru a nu se deconspira.

 În întreaga sa carieră a jucat în peste 200 de filme.


Printre cele mai importante producții cinematografice în care a jucat amintim:

Păcală se întoarce (2006)
Tusea și junghiul (1991)
Drumul câinilor (1991)
Cireșarii (1984)
Dumbrava minunată (1980)
Mihail, câine de circ (1979)
Vlad Țepeș (1979)
Iarba verde de acasă (1977)
Accident (1977)
Osânda (1976)
Ștefan cel Mare - Vaslui 1475 (1974)
Duhul aurului (1974)
Reconstituirea (1968)
Meandre (1966)
Valurile Dunării (1959)
Desfășurarea (1954)


Puțină lume știe faptul că acesta a fost activ și în viața politică, din această cauză având la un moment dat și de suferit, fiind deținut politic, în închisorile Galați, Jilava și Văcărești.

Ernest Maftei a participat și la Revoluția din decembrie 1989, când s-a făcut remarcat în fața demonstranților după ce a venit cu un steag fără stemă (nedecupat).

Apoi, celebrul actor a luat parte și la protestele din iunie 1990, iar după intervenția minerilor din Piața Universității a fost bătut și lăsat inconștient pe malul Dâmboviței, fiind salvat ulterior de un trecător.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews