ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acești sfinți mucenici au fost căpitani în armata împăratului Teofil al Bizanțului (829-842) care originar din orașul Amoreea (Frigia). Atunci când agarenii au năvălit asupra orașului Amoreea, împăratul Teofil l-a apărat cu toată vitejia.

Acest oraș nu ar fi fost cucerit dacă grecul Vatidis nu ar fi fost un trădător. Răzbunarea agarenilor a fost cruntă, având în vedere că anterior împăratul Teofil cucerise orașul Sozopetra unde se născuse Amirmumn, conducătorul agarenilor.

Șapte ani de zile au fost închiși în temniță și supuși supliciilor cei 42 de căpitani, de către agareni în încercare lor de a-i face să renunțe la credința creștină și să treacă la mahomedanism.

În cele din urmă sfinții 42 de mucenici au slăvit pe Dumnezeu prin moarte martirică, fiind trecuți prin sabie. Trupurile lor au fost aruncate într-un râu, însă după un timp creștinii le-au găsit scoase de valuri la mal și le-au îngropat cu cinstea cuvenită.

Vedeți și Descoperirea Sfintei Cruci - O zi atât de minunată! VIDEO din predica Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la 6 martie