Pe data de 7 iulie sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox următorii sfinți: Cuviosul Toma din Muntele Maleon; Sfânta Mare Muceniță Chiriachi; Cuviosul Acachie Sinaitul, de la „Scara”; Sfinții Mucenici Evstatie, Policarp cel nou și Evanghel.

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi s-a născut în urma rugăciunilor fierbinți către Dumnezeu ale părinților ei, Dorotei și Evsevia, care nu aveau copii.

Pentru faptul că s-a născut într-o zi de duminică, părinții i-au dat numele de Chiriachi (duminică, în limba greacă).

În timpul împăratului Dioclețian (284-305), părinții săi au fost duși în părțile Meletiei, în Armenia Mică, pentru a fi judecați din cauza credinței lor.

Frumoasa Chiriachi a fost adusă în Nicomidia spre a fi cercetată de Maximian Galeriu (305-311). Acesta a supus-o la chinuri și a obligat-o să aducă jertfe idolilor păgânilor.

Dar, Sfânta Chiriachi s-a rugat Adevăratului Dumnezeu și un cutremur a sfărâmat idolii și însuși dregătorul Ilarion al Bitiniei și-a aflat, atunci, moartea.
 
Următorul dregător a supus-o și el la chinuri, aruncând-o în foc, pe care ploaia l-a stins. Pentru că a reușit să îmblânzească și fiarele sălbatice, stârnite să o sfâșie, mulți păgâni au crezut în Hristos. 

Atunci, dregătorul a poruncit să-i fie tăiat capul sfintei în afara cetății. Ajungând la locul stabilit, le-a cerut călăilor să o lase să se roage și să-i întărească pe creșini în mărturisirea credinței. Aceștia i-au împlinit ultima dorință. Capul nu i l-au mai tăiat, deoarece Sfânta Chiriachi își dăduse deja sufletul în mâinile Domnului, crezând astfel și călăii în Iisus Hristos. Aceasta s-a mutat la Cele Veșnice în anul 289.
 
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews