Sfânta Mare Muceniță Chiriachi este pomenită în calendarul creștin ortodox la 7 iulie.

Aceasta s-a născut în urma rugăciunilor fierbinți către Dumnezeu ale părinților ei, Dorotei și Evsevia, care nu aveau copii.

ImunoMedica


Pentru faptul că s-a născut într-o zi de duminică părinții i-au dăruit numele de Chiriachi, care în limba greacă înseamnă duminică.

În timpul împăratului Dioclețian (284-305), părinții săi au fost duși în părțile Meletiei, în Armenia Mică, pentru a fi judecați din cauza credinței lor.

Frumoasa Chiriachi a fost adusă în Nicomidia spre a fi cercetată de Maximian  Galeriu (305-311). Acesta a supus-o la chinuri și a obligat-o să jertfească idolilor.

Dar, Sfânta Chiriachi s-a rugat lui Hristos și un cutremur a sfărâmat idolii și însuși dregătorul Ilarion al Bitiniei și-a aflat, atunci, moartea. Și următorul dregător a supus-o la chinuri, aruncând-o în foc, dar ploaia l-a stins. Pentru că a reușit să îmblânzească și fiarele sălbatice, mulți păgâni au crezut în Hristos. 

Atunci, dregătorul a poruncit să-i fie tăiat capul sfintei în afara cetății. Ajungând la locul stabilit, le-a cerut călăilor să o lase să se roage și să-i întărească pe creșini în mărturisirea credinței. Îngăduitori, călăii i-au împlinit ultima dorință. Capul nu i l-au mai tăiat, deoarece Sfânta Chiriachi își dăduse deja sufletul lui Dumnezeu, crezând astfel și călăii în Hristos.