ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Emilian, mărturisitor al dreptei credințe, a fost ierarh al Bisericii din Cizic pe vremea împăratului iconoclast Leon Armeanul, după cum relatează Doxologia.ro

Oficialii imperiali și ereticii au făcut numeroase presiuni asupra lui pentru a-l determina să renunțe la cinstirea sfintelor icoane, însă ierarhul a rămas neclintit. Din această cauză, a avut de îndurat multe chinuri și prigoniri, fiind și exilat pe deasupra, dar pe toate le-a răbdat cu bucurie, nădăjduind la plata cerească a celor prigoniți pentru dreptate în acest veac trecător.

Primind cu seninătate toate grelele pătimiri și felurite chinuri, a adormit întru Domnul în surghiun, primind cununa mărturisirii.
 
Astăzi, Biserica Ortodoxă face și pomenirea Sfântului Miron, Episcopul Cretei, care, înainte de a fi ales episcop, a hrănit mulți săraci, lucrând pământul împreună cu soția sa. Odată, a aflat pe pământul său niște hoți care furau, aceia umplându-și sacii cu grâu. Iar sacii erau atât de grei încât tâlharii nu puteau să-i ridice de la pământ. Dar Sfântul Miron, în loc să-i alunge sau să le facă vreun rău, venind, le-a ridicat sarcinile cu mâinile sale, le-a pus pe umerii lor, poruncindu-le să nu spună nimănui cele întâmplate.
 
Datorită vieții sale îmbunătățite a fost hirotonit preot în timpul împăratului persecutor Deciu (249-251), iar după moartea împăratului a fost ales Episcop al Cretei, unde a făcut multe minuni. Până la vârsta de 100 de ani, când și-a dat sufletul în mâinile Domnului, Sfântul Miron a trăit în iubire față de Dumnezeu și cu milă față de oameni, amintește Ziarul Lumina
 

Ascultați mai jos troparul Sfântului ierarh Emilian Mărturisitorul: