8 ianuarie: Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul. Sfânta Cuvioasă Domnica (VIDEO)

Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 8 ianuarie.
A trăit la sfârșitul secolului al VI-lea și începutul secolului al VII-lea. Numele de Hozevitul provine după acela al chinoviei sale, Mănăstirea Hozeva.
Mănăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul este săpată într-un perete de stâncă, pe locul unei străvechi așezări monahale, de la începutul veacului al V-lea, situată la apus de Ierihon, pe valea pârâului Horat - Cherit - numit azi Hozeva. Potrivit tradiției, așezământul a fost ridicat pe locul unde a stat ascuns Sfântul Proroc Ilie vreme de trei ani și șase luni și unde a fost hrănit de corbi (III Reg. 17, 5-6).
La sfârșitul secolului al șaselea și începutul celui de-al șaptelea, sub egumenia Sfântului Gheorghe Hozevitul, mănăstirea a ajuns la cea mai mare înflorire.
Sfântul Gheorghe s-a născut în insula Cipru din părinți binecredincioși. El avea un frate care a intrat în monahism, viețuind în Mănăstirea Koloman, din apropierea Iordanului și care a trecut la cele veșnice la vârsta de 70 de ani.
Sfântul Gheorghe, rămânând orfan, a ajuns la o mănăstire din Creta, de aici s-a îndreptat la Locurile Sfinte, și în cele din urmă la fratele său, la Mănăstirea Koloman. Însă, starețul de aici nu l-a primit în obștea mănăstirii, dar l-a încredințat starețului Mănăstirii Hozeva unde s-a nevoit în rugăciune și ascultare.
La o vreme a plecat de la Hozeva și s-a îndreptat din nou spre Mănăstirea Koloman, unde a viețuit alături de fratele său, Iraclid, până la trecerea la Domnul a acestuia. După ce fratele său s-a mutat la viața veșnică, Sfântul Gheorghe a mers iarăși la Mănăstirea Hozeva, mănăstire pe care a mai părăsit-o o singură dată până la moartea sa, în timpul împăratului Focas (602-610), când perșii au cuprins Palestina. După ce împăratul Heraclis (610 -641) i-a înfrânt pe perși, Sfântul Gheorghe s-a reîntors la Mănăstirea Hozeva.
Mănăstirea Hozeva, care acum îi poartă numele Sfântului Gheorghe, adăpostește moaștele sale și pe cele ale Sfântului Ioan Iacob de la Neamț - Hozevitul. VIDEO:
Sfânta Domnica s-a născut în Cartagina, Africa, în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379 – 395), din părinți bogați, greci de neam, dar păgâni. Și-a părăsit casa părintească, a venit la Constantinopol împreună cu alte patru fecioare unde au fost botezate de către Patriarhul Nectarie.
A intrat în monahism și a fost diaconiță la biserica patriarhiei. (Slujirea diaconițelor este menționată în Sfânta Scriptură de către Sfântul Apostol Pavel - Romani 16, 1; I Tim. 5, 3-10 -; acestora li se citea o rugăciune de sfințire în afara Sfântului Altar și aveau datoria de a învăța femeile și fecioarele păgâne cum să se poarte în timpul primirii sfintei Taine a Botezului, cercetau pe cei bolnavi etc.) A ridicat o mănăstire lângă Constantinopol și a trecut la Domnul în timpul împăratului Zenon (474 – 491) la o vârstă înaintată.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Recorder și CTP, atac de balamuc la BOR, Patriarhul Daniel și IPS Teodosie: ”CEO-ul ăsta, 'preafericitul' Dany, e conducător de Godporație”. Înscenare și instigare ”ziaristică” la Arhiepiscopia Tomisului printr-un fals preot judecat pentru înșelăciune

Cacapitecul național Cristian Tudor Popescu joacă deja în filme cu proști. Cazul HISTORY, Marcel Iureș, CTP (II)

Cod QR pe Catedrala Mântuirii Neamului! Decizie stranie la Patriarhie - FOTO

IPS Teodosie despre Post și Mitropolia Tomisului: Eu cred că Prefericitul Daniel, având știință de carte și înțelepciune, va pune pe ordinea de zi a Sfântului Sinod reactivarea Mitropoliei, spre binele întregii Biserici și a României - VIDEO

De ce ne temem de moarte? Un răspuns genial al maicii Ecaterina Fermo. Cugetări și Interviu VIDEO

George Becali înalță o nouă Biserică, în Pipera. Ridicarea Sfintei Cruci și a unei cupole, înregistrate în exclusivitate de ActiveNews - FOTO/VIDEO
Recomandările noastre

Reuters: Putin NU va face Pace în Ucraina înainte de alegerile din SUA din 2024 – Adevăr sau Provocare?

Statul Român către KIEV: Actul final al Conferinței CSCE de la Helsinki prevede posibilitatea modificării frontierelor pe căi pașnice, diplomatice. DOCUMENT AL PARLAMENTULUI ROMÂNIEI CĂTRE UCRAINA, din 28 noiembrie 1991
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Persoane: Iisus Hristos Mântuitorul nostru
Locații: Imperiul Roman
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)