ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandra Gavrilescu, ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu.

Poeta s-a născut în Cotu Vameș, Județul Neamț și a fost cel de-al cincilea copil al învățătorilor Ecaterina și Gheorghe Gavrilescu.

Scriitoarea urmează cursurile primare la Școala Domnească, cursurile liceale la Liceul Oltea Doamna și cele universitare la Facultatea de Litere și Filosofie din Iași. 
 
Otilia Cazimir colaborează la numeroase reviste, dar mai ales la "Viața românească", în care își face debutul în anul 1912 cu poezia "Noapte". A publicat aproape 60 de volume de poezii, primul volum "Lumini și umbre" apărând în 1923. Urmează Fluturi de noapte (1927), Cântec de comoară (1931), Cronici fanteziste și umoristice (1930), Jucării (1938), Poezii (1939), Versuri (1957).
 
În afară de poezie, Otilia Cazimir a publicat și volume de schițe și nuvele, a făcut traduceri din literatură rusă și franceză. Proza sa include: Din întuneric. Fapte și întîmplări adevărate (1928), Din jurnalul unei doctorese (1928), Grădina cu amintiri (1929), A murit Luchi (1942), Prietenii mei scriitorii... (1961).

Câștigă premii oferite de Academia Română și alte instituții de profil, colaborează cu majoritatea revistelor literare și face traduceri din Cehov și Tolstoi. Otilia moare în anul 1957, lăsând pe noptierele mămicilor cărți pe care mulți copii le iubesc! 

Otilia Cazimir a trecut la Domnul pe 8 iunie 1967, și este înmormântată la cimitirul Eternitatea din Iași.

Gospodina

O furnică duce-n spate
Un grăunte jumătate.
-Încotro, fugi, surioară?
-Ia mă duc și eu la moară.

Și-s grăbită, și-s grăbită,
Că mi-i casa ne-ngrijită,
Și mi-s rufele la soare
Și copiii-mi cer mâncare.

Că la noi în mușuroi,
Unul drege, zece strică
Și de n-aș fi eu voinică,
Ar fi vai și-amar de noi.