Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandra Gavrilescu, ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu.

Poeta s-a născut în Cotu Vameș, Județul Neamț și a fost cel de-al cincilea copil al învățătorilor Ecaterina și Gheorghe Gavrilescu.

Scriitoarea urmează cursurile primare la Școala Domnească, cursurile liceale la Liceul Oltea Doamna și cele universitare la Facultatea de Litere și Filosofie din Iași. 
 
Otilia Cazimir colaborează la numeroase reviste, dar mai ales la "Viața românească", în care își face debutul în anul 1912 cu poezia "Noapte". A publicat aproape 60 de volume de poezii, primul volum "Lumini și umbre" apărând în 1923. Urmează Fluturi de noapte (1927), Cântec de comoară (1931), Cronici fanteziste și umoristice (1930), Jucării (1938), Poezii (1939), Versuri (1957).
 
În afară de poezie, Otilia Cazimir a publicat și volume de schițe și nuvele, a făcut traduceri din literatură rusă și franceză. Proza sa include: Din întuneric. Fapte și întîmplări adevărate (1928), Din jurnalul unei doctorese (1928), Grădina cu amintiri (1929), A murit Luchi (1942), Prietenii mei scriitorii... (1961).

Câștigă premii oferite de Academia Română și alte instituții de profil, colaborează cu majoritatea revistelor literare și face traduceri din Cehov și Tolstoi. Otilia moare în anul 1957, lăsând pe noptierele mămicilor cărți pe care mulți copii le iubesc! 

Otilia Cazimir s-a stins din viață la 8 iunie 1967, și este înmormântată la cimitirul Eternitatea din Iași.

Gospodina

O furnică duce-n spate
Un grăunte jumătate.
-Încotro, fugi, surioară?
-Ia mă duc și eu la moară.

Și-s grăbită, și-s grăbită,
Că mi-i casa ne-ngrijită,
Și mi-s rufele la soare
Și copiii-mi cer mâncare.

Că la noi în mușuroi,
Unul drege, zece strică
Și de n-aș fi eu voinică,
Ar fi vai și-amar de noi.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews