ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Mucenici Nicandru și Marcian sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 8 iunie.

Acești doi sfinți au fost ostași în armata romană de la Dunăre și își îndeplineau slujba militară în cetatea Durostorum (Silistra), în timpul împăratului Dioclețian (284-305).

Persecuțiile declanșate împotriva creștinilor din imperiu au inclus și îndepărtarea din armată a ostașilor creștini. Astfel, în anul 298, cezarul Maximian Galeriu a îndepărtat din armată pe ostașii creștini, arestându-i și persecutându-i până la moarte

Când a venit Maximian Galeriu în cetățile de la Dunăre, Nicandru și Marcian au mărturisit împreună cu alți trei ostași: Pasicrat, Valention, Isihie și cu veteranul Iuliu, că sunt creștini, fiind aruncați astfel în închisoare.

Aici au fost supuși torturilor, îndemnați fiind să se lepede de Hristos. Au fost bătuți și chinuiți în felurite chipuri, dar pentru că au rămas statornici în credință și nu au fost înduplecați să se închine zeilor, Sfinții Nicandru și Marcian au fost omorâți prin tăirea capetelor în ziua de 8 iunie.