Sfinții Mucenici Nicandru și Marcian sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 8 iunie.

Acești doi sfinți au fost ostași în armata romană de la Dunăre și își îndeplineau slujba militară în cetatea Durostorum (Silistra), în timpul împăratului Dioclețian (284-305).

Persecuțiile declanșate împotriva creștinilor din imperiu au inclus și îndepărtarea din armată a ostașilor creștini. Astfel, în anul 298, cezarul Maximian Galeriu a îndepărtat din armată pe ostașii creștini, arestându-i și persecutându-i până la moarte

Când a venit Maximian Galeriu în cetățile de la Dunăre, Nicandru și Marcian au mărturisit împreună cu alți trei ostași: Pasicrat, Valention, Isihie și cu veteranul Iuliu, că sunt creștini, fiind aruncați astfel în închisoare.

Aici au fost supuși torturilor, îndemnați fiind să se lepede de Hristos. Au fost bătuți și chinuiți în felurite chipuri, dar pentru că au rămas statornici în credință și nu au fost înduplecați să se închine zeilor, Sfinții Nicandru și Marcian au fost omorâți prin tăirea capetelor în ziua de 8 iunie.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews