ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Născut pe vremea când Mântuitorul trăia pe pământ, Sfântul Pangratie a mers să Îl vadă pe Învățător, împreună cu tatăl lui. Apropiindu-se apoi de Sfântul Apostol Petru, a fost botezat atât el, cât și familia lui, după care s-a retras în Pontus, ca să se nevoiască într-o peșteră.

Vizitat de Sfântul Apostol Petru și luat cu el în Sicilia, unde era și Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Pangratie a fost numit de către ei episcop al Taorminei. Construind o biserică în doar o lună, sfântul și-a dedicat viața slujirii și povățuirii aproapelui, toți cei din Taormina și din apropiere devenind creștini.

Aici, Sfântul Pangratie a dărâmat idolii și a convertit pe mulți păgâni la creștinism, cu zecile de mii.

Acvilin, un comandant păgân, auzind că întreaga cetate a Taorminiei a devenit creștină, a pornit spre ea cu armata, cu gândul de a o distruge. Sfântul Pangratie a ieșit din cetate împreună cu clerul, purtând în mâini Sfânta Cruce. Când armata păgână s-a apropiat de cetate, a căzut asupra lor întuneric, încât soldații, cuprinși de spaimă, s-au omorât între ei. Așa a fost salvată cetatea prin rugăciunea Sfântului Pangratie.

Dupa moartea lui Bonifatie, conducătorul Siciliei convertit la creștinism, Sfântul Pangratie a fost ucis cu pietre de Montan, noul conducător al insulei. 

Viața sa minunată poate fi citită la Doxologia.