ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 1874, la Berna, 22 de state semnau actul de naștere al UPU (Uniunii Poștale Universale). Printre țările semnatare s-a aflat și România, reprezentată de directorul general al Poștelor și Telegrafului, George Lahovary.

Astăzi, UPU este parte din structura Organizației Națiunilor Unite, la care sunt afiliate administrații poștale din 190 de țări. În anul 1969, Congresului UPU, desfășurat la Tokyo, a declarat data de 9 octombrie, Ziua Mondială a Poștei.


Cum a început

Prima „formă” de "serviciu poștal” a existat, bineînțeles, sub forma solilor sau mesagerilor care străbăteau distanțe lungi călare sau pe jos. Sistemele poștale naționale există încă din anii 1600-1700, în multe țări. Ele intrau și în acorduri bilaterale între națiuni, care prevedeau schimburi de corespondență.

Primul oficiu poștal din lume a fost înființat în 1712, în Sanquhar, un mic oraș din sudul Scoției, care funcționează și astăzi. La început, poștașii duceau corespondența călare, iar mai târziu, cu ajutorul trăsurilor. Următoarele oficii poștale înființate au existat în Stockholm (Suedia) și Santiago (Chile), în 1772.

Câteva scrisori faimoase

Scrisoarea unui viitor grafician

În 1998, la vârsta de 14 ani, un tânăr aspirant la statutul de grafician, Amir Avni, a decis să-i scrie celui care a dat viață personajelor Ren & Stimpy, John Kricfalusi. Amir a atașat și câteva desene făcute de el, care l-au ajutat, peste timp, să devină grafician pentru Cartoon Network.

scrisoare-grafician--buzzfeed-com-crdownload_24860700

Fidel Castro i-a scris lui Franklin D. Roosevelt

Fidel Castro, în vârstă de 12 ani, i-a trimis o scrisoare președintelui Statelor Unite ale Americii, Franklin D. Roosevelt, în care i-a cerut 10 dolari, oferindu-se să-i arate unde se află, în Cuba, minele de fier.

Scrisoarea unui elev către un om de știință

În 1957, elevul Denis Cox a trimis de urgență o scrisoare către Woomera’s Rocket Range, cu intenția de a le arăta planul de construire a unei rachete. Denis nu a primt niciun răspuns. 


scrisoare-plan-racheta--buzzfeed-com-crdownload_00002300

O scrisoare anonimă primită de Martin Luther King


În noiembrie 1964, temându-se de legătura lui Luther King cu Partidul Comunist, FBI i-a trimis o anonimă, împreună cu o casetă care ar fi conținut înregistrări audio incriminatorii, ce demonstrau întâlnirea lui King cu o femeie, într-o cameră de hotel. King a văzut scrisoarea ca pe o invitație la sinucidere și a pornit o anchetă, în 1976.

scrisoare-fbi--buzzfeed-com-crdownload_37577700

Scrisoarea Reginei către Eisenhower


În 1957, după cinci ani de domnie, Regina Elizabeta a II-a făcut prima vizită de stat în America, ca oaspete al președintele Dwight D. Eisenhower. Doi ani mai târziu, Regina l-a primit pe acesta, împreună cu soția, la Castelul Balmoral din Scoția. Ceea ce s-a discutat în spatele acelor uși închise este necunoscut, dar ceea ce este cert este că președintele Eisenhower s-a îndrăgostit de biscuiții reginei. După cinci luni, Regina i-a trimis propria rețetă.

reteta-biscuiti_07340700

Elvis Presley s-a oferit să ajute Guvernul în lupta împotriva drogurilor

Pe 21 decembrie 1970, Elvis Presley își oferea ajutorul în lupta contra drogurilor. La câteva ore după ce a oferit personal această scrisoare unui gardian, Elvis Presley s-a întâlnit cu președintele Nixon.

(sursa: stiri.tvr.ro)