ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 9 septembrie, la o zi după Nașterea Maicii Domnului, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Părinți ai Fecioarei Maria, Sf. Ioachim și Sf. Ana. Datorită credinței și cuvioșiei lor s-a născut Maica Domnului.

Sfântul Ioachim, fiul lui Barpatir, era din neamul regelui David, căruia Dumnezeu i-a rânduit ca Mântuitorul să se nască din urmașii lui, iar Sfânta Ana era fiica lui Matan. Din partea tatălui ei, era din tribul lui Levi, iar dinspre mama sa, era din tribul lui Iuda.

„Prin post și rugăciune, dar mai ales prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria, Prea Sfânta Născătoarea de Dumnezeu.”

Sfântul Ioachim a murit la puțini ani după nașterea Fecioarei, la vârsta de 80 de ani, după aducerea și intrarea fiicei lui în Templul de la Ierusalim. Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după sfântul Ioachim, ani pe care i-a petrecut în Templu cu fiica ei.

Sfinții Ioachim și Ana sunt adesea invocați în rugăciuni de cuplurile care nu reușesc să aibă copii. Acești sfinți părinți sunt cei mai importanți părinți din istorie, reprezentând un simbol pentru toți părinții lumii. Astfel, ziua de 9 septembrie este, deși nedeclarată, Ziua Părinților, în lumea creștină.

Fericitul Filotei Zervakos, spunea despre Sfânta Ana: "Multe femei ca Sara, Rebeca, Rahila, Iudita si altele au facut fapte mari si s-au invrednicit de slava pentru viata lor curata…Tu, insa, Fecioara, ai dobandit toate virtutile in putere, sfintenie, in curatie si puritate si, mai mult decat atat, toate in smerenie, in cea care pe toti ii inalta si celor mandri le sta impotriva. Asa s-a facut Sfanta Ana, a carui praznuire astazi o facem, pricina a mantuirii impreuna cu fiica ei. Precum o cinstim pe Maica Domnului, Nascatoarea de Dumnezeu, care s-a facut solitoare a mantuirii noastre, a slavei noastre, a fericirii noastre si ne-a unit cu Dumnezeu, ne-a facut fii ai lui Dumnezeu si dumnezei prin har, asa cum se cuvine a o lauda, cinsti, slavi pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si Fecioara Maria, la fel si pe mama ei, Sfanta Ana. Caci daca n-ar fi fost Sfanta Ana, nu s-ar fi nascut nici Maica Domnului. Mare este si slava si puterea Sfintei Ana, caci fara ea nu s-ar fi nascut Maica Domnului, cea mai inalta decat cerurile si mai curata si mai stralucitoare decat soarele, cea fara de asemanare mai inalta decat heruvimii si serafimii si decat toate puterile ingeresti si decat toti sfintii".


La Mulți Ani binecuvântați, TUTUROR MAMELOR și TAȚILOR!