Miercuri, 02 octombrie 2019, a început cea de-a treia ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF), eveniment care va reuni renumiți interpreți ai muzicii psaltice din toată lumea, informează Doxologia.

Prima zi a festivalului bizantin a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, urmată de Festivitate de deschidere și conferința „Imnografia bizantină și canonul”, susținută de lect. dr. Evelina Mineva de la Universitatea Națională Kapodistria din Atena. Tot miercuri s-a petrecut și  lansarea celor 6 volume din colecția „Viața în Hristos. Imnografie bizantină”, editată de părintele prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași”, și apărută la Editura mitropolitană „Doxologia”.

În discursul său, Andreea Ogăraru, directorul executiv al Festivalului, a spus că această ediție este închinată Maicii Domnului și că introduce un concept nou: femeia în strană.

„„Această ediție are o poveste aparte, din care am ales un moment special: am început să o pregătim încă din februarie, iar inspirația a venit imediat. Am hotărât încă de atunci că vom introduce un concept nou: femeia în strană. Nu aveam foarte multe date despre soliste sau coruri de muzică psaltică în acel moment, în afara celor din zona monastică, așa că am început un proces de căutare. Ieri (1 octombrie n.r.), când am întâmpinat-o pe Nektaria Karantzi și am întrebat-o «cum de-a ales muzica bizantină drept carieră?», am aflat lucruri extraordinare. Nektaria, fina Sfântului Porfirie, a început să cânte muzica bizantină de la 9 ani, chiar sub îndrumarea sfântului. A fost prima femeie în strană în muzica psaltică, cel puțin în Grecia, după cum ea însăși mărturisește, iar acesta a fost visul Sfântului Porfirie – femeia în strană. […] Am ales invitații acestei ediții cu gândul la oameni, la publicul iubitor de frumos, de profunzime, care are nevoie să vadă cum arată credința, nădejdea și iubirea venite din alte zone cu rădăcini asemănătoare cu ale noastre. Veți regăsi elemente de noutate, precum mai multe ateliere diverse, revista festivalului, o colecție de CD-uri ce pot fi achiziționate și multe altele. Ediția aceasta este închinată Maicii Domnului, tocmai că echipa IGMF crede cu tărie că ea, Sfânta Fecioară, este iubitoare a acestei muzici minunate, vindecătoare și rugătoare.” a subliniat ea.

Tot miercuri, de la ora 19:00, la Teatrul Vasile Alecsandri, are loc Concertul de deschidere, în care invitații sunt: Corul Ortodox „Theotokos” (Liban), Nektaria Karantzi (Grecia), Corul Bărbătesc „Sfântul Efrem” (Ungaria) și Preot Alexandru Grigoraș (România). Intrarea este gratuită.

În zilele următoare vor avea loc mai multe ateliere despre pictura de inspirație bizantină, despre cântări vechi rusești, georgiene și românești.

Festivalul se încheie pe 6 octombrie, cu un concert al Grupului  Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale (București, România) și al Ansamblului „Romeiko” (Atena, Grecia).

Mai multe detalii despre programul evenimentului puteți găsi aici.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews