ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 02 octombrie 2019, a început cea de-a treia ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF), eveniment care va reuni renumiți interpreți ai muzicii psaltice din toată lumea, informează Doxologia.

Prima zi a festivalului bizantin a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, urmată de Festivitate de deschidere și conferința „Imnografia bizantină și canonul”, susținută de lect. dr. Evelina Mineva de la Universitatea Națională Kapodistria din Atena. Tot miercuri s-a petrecut și  lansarea celor 6 volume din colecția „Viața în Hristos. Imnografie bizantină”, editată de părintele prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași”, și apărută la Editura mitropolitană „Doxologia”.

În discursul său, Andreea Ogăraru, directorul executiv al Festivalului, a spus că această ediție este închinată Maicii Domnului și că introduce un concept nou: femeia în strană.

„„Această ediție are o poveste aparte, din care am ales un moment special: am început să o pregătim încă din februarie, iar inspirația a venit imediat. Am hotărât încă de atunci că vom introduce un concept nou: femeia în strană. Nu aveam foarte multe date despre soliste sau coruri de muzică psaltică în acel moment, în afara celor din zona monastică, așa că am început un proces de căutare. Ieri (1 octombrie n.r.), când am întâmpinat-o pe Nektaria Karantzi și am întrebat-o «cum de-a ales muzica bizantină drept carieră?», am aflat lucruri extraordinare. Nektaria, fina Sfântului Porfirie, a început să cânte muzica bizantină de la 9 ani, chiar sub îndrumarea sfântului. A fost prima femeie în strană în muzica psaltică, cel puțin în Grecia, după cum ea însăși mărturisește, iar acesta a fost visul Sfântului Porfirie – femeia în strană. […] Am ales invitații acestei ediții cu gândul la oameni, la publicul iubitor de frumos, de profunzime, care are nevoie să vadă cum arată credința, nădejdea și iubirea venite din alte zone cu rădăcini asemănătoare cu ale noastre. Veți regăsi elemente de noutate, precum mai multe ateliere diverse, revista festivalului, o colecție de CD-uri ce pot fi achiziționate și multe altele. Ediția aceasta este închinată Maicii Domnului, tocmai că echipa IGMF crede cu tărie că ea, Sfânta Fecioară, este iubitoare a acestei muzici minunate, vindecătoare și rugătoare.” a subliniat ea.

Tot miercuri, de la ora 19:00, la Teatrul Vasile Alecsandri, are loc Concertul de deschidere, în care invitații sunt: Corul Ortodox „Theotokos” (Liban), Nektaria Karantzi (Grecia), Corul Bărbătesc „Sfântul Efrem” (Ungaria) și Preot Alexandru Grigoraș (România). Intrarea este gratuită.

În zilele următoare vor avea loc mai multe ateliere despre pictura de inspirație bizantină, despre cântări vechi rusești, georgiene și românești.

Festivalul se încheie pe 6 octombrie, cu un concert al Grupului  Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale (București, România) și al Ansamblului „Romeiko” (Atena, Grecia).

Mai multe detalii despre programul evenimentului puteți găsi aici.