ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academia Română, cel mai înalt for național dedicat culturii și științei, marchează joi împlinirea a 153 de ani de la înființare.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române, membrii instituției se vor reuni joi în Adunare Generală pentru a sărbători această aniversare.

Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei Române, începând cu ora 11:00.

Sesiunea festivă va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care va vorbi despre parcursul istoric al Academiei Române și rolul jucat de aceasta în împlinirea destinului poporului român ca națiune unită și independentă.

La eveniment participă personalități ale științei și culturii din România și, ca invitați speciali, echipe de elevi cu rezultate excepționale la olimpiadele internaționale.

Pe data de 1/13 aprilie 1866, la numai câțiva ani de la unirea Principatelor Române, era semnat decretul de întemeiere a Societății Literare Române, ca instituție fundamentală a țării, menită să contribuie la cultivarea și dezvoltarea identității naționale și la consolidarea tânărului stat român modern.

Transformată, în 1879, în Institut Național cu denumirea Academia Română, instituția a primit ca misiune principală cultivarea „limbii și a istoriei naționale, a literaturilor, a științelor și frumoaselor arte”, ideal pe care membrii săi l-au slujit vreme de peste un secol și jumătate.