ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17.01/18:00 „Academicianul Eugen Simion și Academia Română au primit în data de 17 decembrie 2018 o scrisoare de înștiințare prin care International Society of Philology anunța conferirea Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel academicianului Eugen Simion. Ca urmare a anchetei de presă realizată de patru jurnaliști români, aflăm cu îngrijorare că existența reală a premiului și a instituției emitente este pusă sub semnul întrebării", informeaza news.ro.
 
Potrivit unui comunicat remis de acest for academic, reprezentanții Academiei Române vor lua în considerare semnalarea presei și vor declanșa o investigare a situației, subliniind că reperele unei societăți funcționale sunt și trebuie să rămână respectul față de persoană, legalitatea și adevărul.

„În acest context Academia Română își exprimă deosebita îngrijorare față de extinderea fenomenului de falsificare a realității, prin minciună și impostură, fenomen care ia amploare la nivel internațional și care compromite valori esențiale pentru funcționarea normală a societății: adevăr, onestitate, încredere. Proliferarea acestui fenomen pune instituții serioase în situația de a se transforma în investigatori și anchetatori, perturbând buna lor funcționare. Reperele unei societăți funcționale sunt și trebuie să rămână respectul față de persoană, legalitatea și adevărul", se arată în comunicat. 


Academicianul Eugen Simion, Președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române, este câștigătorul pentru anul 2018 al Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, acordată de Societatea Internațională de Filologie.

Eugen Simion este primul critic român care primește această distincție instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, informează Adevărul.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române remis Agenției de știri Basilica, Ceremonia de decernare va avea loc la începutul anului 2019 la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg. Aceasta va fi urmată, conform regulamentului, de organizarea unei alte ceremonii în țara de origine a laureatului.

De-a lungul timpului, între laureații Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel s-au numărat nume prestigioase precum: prințul Nikolai Trubețkoi (1936), lingvistul danez Louis Trolle Hjelmslev (1956), lingvistul Roman Jakobson (1981), semioticianul Yuri Lotman (1991), teoreticianul literar Umberto Eco (2001), sinologul Göran Malmqvist (2011).

Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel

Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii s-a născut odată cu acordarea, în 1927, a Premiului Nobel pentru Literatură filosofului francez Henri Bergson, care nu era nici poet, nici romancier. Astfel, s-a decis ca la fiecare cinci ani, Societatea Internațională de Filologie să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru Matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel.

Societatea Internațională de Filologie selectează și propune cinci candidați, laureatul fiind decis în urma votului a peste 200 de universități din întreaga lume, membre ale acestei societăți.

Academicianul Eugen Simion, laureatul din acest an al Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, este critic și istoric literar, eseist și editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Este director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu" al Academiei Române.

Membru marcant al Academiei Române, titular din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent. În perioada 1998-2006 a fost președinte al Academiei Române.

A inițiat și coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicționarul general al literaturii române”, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecția, de tip Pléiade, „Opere fundamentale", din care au apărut până acum 200 de volume. Este fondator (1999) și președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă sub egida Academiei Române.

Este membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Științe și Litere din Danemarca, al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, al Academiei din Atena, al Academiei de Științe din Moldova și, recent, al Academiei de Științe și Litere din Serbia.

În scrisoarea remisă Academiei Române, Societatea Internațională de Filologie adresează felicitări laureatului, academicianul Eugen Simion, și României.