ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews începe un nou serial. Având în vedere dezbaterile interminabile din societatea românească pe tema construcției Catedralei Mântuirii Neamului, ne-am gândit că ar fi de folos să vedem care este situația în Europa în ceea ce privește marile lăcașe de cult.

Pe parcursul acestui serial vom avea ocazia să vedem poveștile unor construcții extraordinare, care la vremea lor au costat sume impresionante. Vom vedea că există catedrale mult mai mari decât cea care se ridică la București, dar în orașe mult mai mici și mai nesemnificative decât Capitala României. Vom vedea catedrale din Vestul la care jinduiesc unii (prea) mult, dar și din Estul Ortodox. Lăcașe de cult care adăpostesc sfinte moaște sau icoane celebre.

În fine, vom afla povestea unor clădiri simbol ale Europei, ale celei mai luminate ere din istoria acestui continent. Povestea unor clădiri ce puteau fi, dar n-au fost, spitale. Pentru că e bine să știm cine suntem și de unde venim.

Episodul 1: Bazilica San Pietro

Prima catedrală pe care o vom prezenta este și cea mai mare din lume. Este vorba despre Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro, în latină Basilica Sancti Petri) din Roma. Aceasta se găsește în Cetatea Vaticanului, în Piața Sfântul Petru (italiană Piazza San Pietro) și este sediul sediul Papei, fiind cel mai important edificiu al catolicismului.

Bazilica Sfântul Petru este cea mai mare construcție romano-catolică din lume, cu cu dimensiuni exterioare impresionante, de 219 metri în lungime și 137 de metri în înălțime. Dimensiunile interioare sunt de 186 metri în lungime, 154,60 în lățime și 119 de metri în înălțime, de la sol la crucea de pe cupolă. Acoperă o suprafață de 21.095 metri pătrați și o încărcătură artistică stupefiantă, cu 778 de coloane, 44 de altare, 135 de tablouri mozaicale și 395 de statui. Tronul Sfântului Petru este ridicat la mai mult de 20 de metri. Catedrala poate găzdui un număr imens de persoane, peste 60.000 de oameni. Deși nu există o statistică exactă a numărului turiștilor care vizitează această catedrală, agențiile turistice din Roma estimează că este vorba de peste 15.000 de persoane pe zi. De altfel, wikipedia susține că 4,3 milioane de oameni au vizitat, în 2007, doar muzeele Vaticanului. Având în vedere că accesul în biserica Sfântului Petru este gratuit, este firesc să credem că numărul celor care au vizitat-o depășește cifra de 4,3 milioane.

Bazilica a fost cladită de-a lungul mai multor secole, iar la construirea ei au participat unii dintre cei mai renumiți arhitecți precum Donato Bramante, Raffaello Sanzio, Michelangelo Buonarroti, Carlo Moderno și Gian Lorenzo Bernini. Printre atracțiile artistice majore ale Bazilicii se numără: cupola amplă proiectată de Michelangelo, Pieta, una dintre primele și cele mai cunoscute sculpturi ale sale, precum și lucrările lui Bernini ce se pot vedea în interior.

Situl Bisericii Sfântul Petru este chiar locul unde a fost înmormântat Sfântul Petru. Astfel, după ce a predicat 30 de ani în zona Palestinei, Sfântul Petru a ajuns la Roma în anul 64. Aici, acesta a fost martorul și victima persecuțiilor lui Nero, fiind răstignit de împărat. Tradiția arată că Petru a fost îngropat într-un cimitir din apropierea circului iar primii creștini au construit aici un mic altar unde veneau să se roage. Timp de aproape trei secole, mormântul sfântului a atras numeroși pelerini veniți din întreg Imperiul Roman și nu numai.

După Edictul de la Milano din anul 313, care a pus capăt persecuțiilor creștinilor din imperiu, împăratul Constantin cel Mare a ordonat construirea unei biserici pe locul altarului. Construcția a avut loc între anii 318-329, fiind una dintre cele mai vechi biserici din lume.Lungimea sa era una impresionantă pentru acele vremuri, aproximativ 110 metri.

La jumătatea secolului al XV-lea, Bazilica era în ruină din cauza incendiilor accidentale și a cutremurelor, fiind neglijată de papalitatea ce își mutase pentru o scurtă perioadă de timp sediul la Avignon. După reinstalarea lor înapoi la Roma, Papa Nicolae al V-lea (1447-1455) a fost primul papă care s-a preocupat de restaurarea locașului. El a ordonat demolarea Colosseumului și folosirea materialului său pentru repararea bisericii. Până la moartea sa din anul 1455 au fost extrase aproximativ 2.522 de care cu material. Cu toate acestea, după moartea sa lucrările au fost oprite.

În anul 1506, Papa Iulius al II-lea (1503-1513) a luat decizia de a dărâma vechea bazilică și să construiască în locul ei un nou edificiu monumental, ce avea să devină cea mai mare catedrală din lume. Cei mai buni arhitecți, pictori și sculptori ai Renașterii, printre care Michelangelo sau Bernini au participat la construcția uriașei biserici. În 1546 Michelangelo a fost numit arhitect sef al Basilicii San Pietro si a ajutat la proiectarea domului.  Lucrările au durat 120 de ani, perioadă în care au domnit aproximativ 20 de papi. În anul 1626, Bazilica a fost finalizată și sfințită de către Papa Urban al VIII-lea.

Intrarea în Bazilica Sfântul Petru se face prin spațiul înconjurat de Colonada lui Bernini ( 284 de coloane și 140 de statui). În mijlocul piațetei se află un obelisc adus de Caligula din Alexandria, Egipt. Ajungând pe scările vaste, realizate tot de Bernini, se poate vedea balconul central, numit Loggia delle Benedizioni, de unde papa binecuvântează mulțimea strânsă în piață. În interiorul porticului, ultima ușă de bronz, pe dreapta, poartă denumirea de Usă Sfântă și se deschide doar o dată la 25 de ani, ultimul an fiind 2000.

 Imediat în dreapta, după ce se pătrunde în naos, se află Capela Pieta. Pietà este o sculptură creată în 1499-1500 de către titanul Renașterii, Michelangelo Buonarroti.

În prezent, această capodoperă de o valoare inestimabilă se află la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru. Este singura lucrare semnată de Michelangelo. Semnătura poate fi văzută pe centura care îi încinge pe diagonală pieptul Fecioarei.

Statuia a fost realizată pentru cardinalul francez Jean de Billheres, care fusese repartizat în Roma. Statuia a avut destinația de monument funerar al cardinalului, dar a fost mutată în prima capelă pe partea dreaptă de la intrarea în bazilică, în sec.al 17-lea, unde se găsește actualmente.

 

Tot aici, există o altă lucrare importantă a lui Michelangelo. este vorba despre imensa cupolă acoperită de mozaicuri. Elementul central este un baldachin imens, proiectat de Bernini. Acesta are de 29 de metri înălțime, este din bronz cu coloane răsucite și ornate cu frunze de măslin și cu albine, din emblema papei Urban al VIII-lea (1623-1644). Baldachinul este considerat cea mai mare structură artistică de bronz din lume. 

Baldachinul se află deasupra altarului principal, de unde doar Papa poate oficia Sfânta Liturghie, în spațiul numir confessio, sub care se află mormântul Sfântului Petru. Acest spațiu este luminat de 99 de lămpi, iar la dreapta se află statuia Sfântului Petru, o lucrare de la sfârșitul anilor 1220, atribuită artistului Amorfo di Cambio.

În spatele baldachinului, se află monumentul baroc închinat de Bernini papei Urban VIII și impresionanta Cattedra Petri, proiectată tpt de Bernini, în care se află un scaun, pe care se spune că ar fi stat chiar Sfântul Petru. În capătul navei laterale nordice, după Capella della Collona, dedicată Sfântului Leon, se află capela unde se poate vedea monumentul papei Alexandru VII. Acesta a fost realizat tot de Bernini și înfățișează moartea ca un schelet. Apoi urmează multe monumente ale papilor și se revine spre portic.

Domul se află la intrarea spre grotele Vaticanului. Acestea sunt pline de mormintele împăraților și suveranilor pontifi. Pentru a ajunge în dom, se urcă cu liftul spre cupolă și terasă iar apoi se urca 330 de trepte. Urcând o treaptă în spirală, se poate admira o priveliște de neuitat: Piața Sfântul Petru, Vaticanul și Roma.