ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


2024 a fost proclamat drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți luni în Catedrala Patriarhală. Ceremonia, care a avut loc după Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, a fost condusă de Patriarhul României.

(Catedrala Patriarhală, luni, 1 ianuarie 2024)

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 9 februarie 2023, a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privind declararea anului 2024 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Propunerea Cancelaria Sfântului Sinod pentru două teme, omagială și comemorativă, pentru anul 2024, este argumentată în special prin creșterea accelerată din ultimii ani a numărului de oameni afectați de bolile clasice și de adicții multiple actuale.

Având în vedere că viața și sănătatea omului sunt daruri ale lui Dumnezeu față de care Biserica își arată mereu grija și responsabilitatea, dedicarea anului 2024 unei atenții sporite către oamenii bolnavi sau afectați de dependențe (adicții, patimi) se va reflecta și în plan social-filantropic și social-medical în instituțiile medicale înființate și administrate de Biserică (cabinete medicale, centre de recuperare, spitale), dar și în instituțiile medicale de stat, prin cooperarea dintre preoți și medici sau psihologi.

De asemenea, comemorarea în anul 2024 a tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți cinstiți în evlavia poporului român este un moment favorabil de sporire a rugăciunii pentru vindecarea bolnavilor și de apreciere a celor care îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale.

Potrivit programului cadru (liturgic, cultural și mediatic),

I. În primul semestru al anului 2024 va fi tratată tema: Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, care va fi prezentată astfel:

  1. Forme ale pastorației și îngrijirii bolnavilor în Sfânta Scriptură;
  2. Lucrarea pastorală a Bisericii și a slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor;
  3. Lucrarea social-filantropică și medicală a Bisericii Ortodoxe Române.

II. În al doilea semestru al anului 2024 va fi tratată tema: „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, care va fi prezentată astfel:

  1. Hristos, doctorul sufletelor și trupurilor noastre;
  2. Sfinții doctori fără de arginți și sensurile cinstirii acestora;
  3. Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii.

În urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale și sociale, Sfântul Sinod a hotărât:

  1. aprobă declararea anului 2024, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”;
  2. aprobă programul-cadru (teologic-educațional, cultural și mediatic) intitulat „2024 – Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

Președintele Sfântului Sinod

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

DOXOLOGIA